Antena 3 Externe Comemorare discretă la Nagasaki, la peste trei sferturi de veac de când orașul a fost distrus în al doilea bombardament atomic din istorie

Comemorare discretă la Nagasaki, la peste trei sferturi de veac de când orașul a fost distrus în al doilea bombardament atomic din istorie

de Adrian Iclozan    |    09 Aug 2021   •   14:14
Comemorare discretă la Nagasaki, la peste trei sferturi de veac de când orașul a fost distrus în al doilea bombardament atomic din istorie
Sursa foto: hepta

Oraşul japonez Nagasaki a comemorat luni, într-o ceremonie restrânsă, drama de acum 76 de ani, când cea de-a doua bombă atomică americană l-a ras de pe fața pământului, anunță presa internațională.

La 9 august 1945, la ora locală 11.02, bomba atomică cu plutoniu botezată "The Thin Man" (Subțirelul, aluzie la fostul președinte SUA, Franklin Roosevelt, n.r.) era lansată din avionul B-29 botezat Bockscar și avându-i la manșă pe maiorul Charles W. Sweeney și pe locotenentul Charles Donald Albury.

Bomba a explodat la 47 de secunde de la lansare, la o înălțime de aproximativ 500 de metri și a ucis 74.000 de oameni.

Se întâmpla la trei zile de la atacul nuclear care a ucis, la Hiroshima, alți 140.000 de oameni.

Luni, la ora locală 11.02 (ora 5.02 în România), supraviețuitori ai celui de-al doilea atac atomic din istoria umanității și câțiva reprezentanți ai guvernelor străine au luat parte la un moment de reculegere.

Tratatul de Interzicere a armelor nucleare, nesemnat de puterile atomice și de Japonia

Din cauza pandemiei de COVID, numărul persoanelor autorizate să asiste la ceremonie a fost restrâns, pentru al doilea an la rând.

”Liderii internaționali trebuie să se angajeze să reducă armele nucleare şi să instaureze încrederea prin dialog, iar societatea civilă trebuie să exercite presiuni în această direcție”, a îndemnat primarul din Nagasaki, Tomihisa Taue.

La rândul său, premierul Yoshihide Suga a subliniat că Japonia, "în calitatea sa de unică ţară care a fost supusă unor bombardamente atomice în timpul războiului, are ca misiune să determine comunitatea internațională să avanseze, etapă cu etapă, către o lume fără arme nucleare".

Ceremoniile din 2021, de comemorare ale atacurilor atomice de la Hiroșima și Nagasaki, sunt primele de la intrarea în vigoarea Tratatului Internațional privind Interzicerea Armelor Nucleare (TIAN), în luna ianuarie a anului curent.

Este un tratat pe care tocmai cele nouă țări care dețin arma atomică nu l-au semnat, remarcă presa internațională.

Cei nouă sunt Statele Unite, Rusia, China, Franța, Regatul Unit al Marii Britanii, India, Pakistan, Israel și Coreea de Nord.

TIAN nu a fost semnat nici de către Tokyo, care depinde puternic de puterea militară americană pentru asigurarea apărării în regiune.

CIO a refuzat păstrarea unui moment de reculegere pentru victimele de la Hiroșima

Prima comemorare a atacurilor atomice, cea de la Hiroșima a declanșat un incident care a implicat Comitetul Internațional Olimpic (CIO).

În pofida unei scrisori adresate de municipalitatea Hiroșima, președintele CIO, Thomas Bach, a refuzat păstrarea unui moment de reculegere în arena Jocurilor Olimpice de la Tokyo, în memoria victimelor bombardamentului din 6 august.

Vineri, Japonia a comemorat 76 de ani de la bombardamentul atomic de la Hiroshima.

Președintele Comitetului Internațional Olimpic (CIO) a refuzat, înaintea închiderii Jocurilor Olimpice (JO) de la Tokyo, să îndemne la respectarea unui moment de reculegere la aceste Jocuri, în cadrul comemorării bombardamentului de la Hiroshima.

Organizatorii evenimentului sportiv din capitala niponă și-au justificat refuzul argumentând, între altele, că în cadrul ceremoniei de închidere a Jocurilor Olimpice, desfășurată pe 8 august, a fost prevăzut un moment comemorativ pentru cei care au pierit în tragedii istorice.

Foto: Comemorarea bombardamentului atomic american la Nagasaki, Japonia, 9 august 2021

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close