Antena 3 CNN Externe NASA, o nouă performanță: Pământul a primit un mesaj trimis cu laser din spațiu, de la 16 milioane de kilometri depărtare

NASA, o nouă performanță: Pământul a primit un mesaj trimis cu laser din spațiu, de la 16 milioane de kilometri depărtare

NASA a realizat o nouă performanță, după ce a trimis un mesaj cu raze laser către Pământ, de la aproape 16 milioane de kilometri distanță.

NASA, o nouă performanță: Pământul a primit un mesaj trimis cu laser din spațiu, de la 16 milioane de kilometri depărtare
Sursa foto: hepta
de Georgiana Adam    |    22 Noi 2023   •   22:31

Deși a fost capabilă de multă vreme să comunice cu navele spațiale folosind unde radio, NASA nu a reușit, până acum, să trimită informații folosind lasere de atât de departe în spațiu.

Acum, performanța a fost posibilă cu ajutorul experimentului NASA Deep Space Optical Communications (DSOC), la bordul sondei spațiale Psyche, fiind vorba despre un rezultat care i-ar putea ajuta, într-o zi, pe oameni să facă apeluri video pe Marte.

Sistemul este capabil să transmită informații de 10 până la 100 de ori mai rapid decât echipamentele actuale de comunicații spațiale, potrivit unui comunicat de presă al NASA.

Sonda s-a îndreptat către un semnal laser puternic trimis de la o instalație a NASA de lângă Wrightwood, California.

Citește și: Pădurile din Europa vor fi monitorizate de Comisia Europeană. Măsura propusă pentru protejarea zonelor forestiere

Acesta a acționat ca un far pentru a ajuta sonda Psyche să își localizeze transmițătorul. Nava spațială a transmis înapoi informații folosindu-și laserul.

Semnalele au fost primite de Telescopul Hale din San Diego, California, în aproximativ 50 de secunde.

Sonda se afla la aproximativ 16 milioane de kilometri distanță în acel moment, adică de aproximativ 40 de ori distanța de la Pământ la Lună.

"Este o realizare extraordinară. Sistemele de la sol au detectat cu succes fotonii laser din spațiul îndepărtat de la emițătorul DSOC de la bordul Psyche.

Și am putut, de asemenea, să trimitem niște date, ceea ce înseamnă că am putut face schimb de „biți de lumină” din și în spațiul îndepărtat”, a spus Abi Biswas, șef de proiect la NASA.

Este un pas crucial care ar putea revoluționa comunicațiile în spațiul îndepărtat. NASA și alte agenții spațiale încearcă să ducă oamenii înapoi pe Lună în următorul deceniu.

Acești exploratori vor avea nevoie să comunice eficient cu Pământul, iar DSOC ar putea ajuta în acest sens, potrivit Business Insider.

×
Subiecte în articol: NASA Marte
Parteneri
Craterul de pe strada din Slănic Prahova are o adâncime de 18 metri
x close