Antena 3 CNN Externe NATO, 75 de ani de la înființare. Jens Stoltenberg: ”Putin nu poate câștiga prin război. Trebuie să se așeze și să negocieze”

NATO, 75 de ani de la înființare. Jens Stoltenberg: ”Putin nu poate câștiga prin război. Trebuie să se așeze și să negocieze”

În conferințele de presă organizate la Cartierul General al NATO cu ocazia celebrării a 75 de ani de la crearea NATO, Secretarul General Jens Stoltenberg a declarat că Vladimir Putin nu poate câștiga prin război.

NATO, 75 de ani de la înființare. Jens Stoltenberg: ”Putin nu poate câștiga prin război. Trebuie să se așeze și să negocieze”
Sursa foto: hepta / DPA Images
de Radu Tudor    |    05 Apr 2024   •   10:09

”Acesta este un moment critic.

Poporul Ucrainei continuă să-și apere țara cu pricepere și curaj.

Ucrainenii au demonstrat – de nenumărate ori – că sunt capabili.

Ucraina a recucerit jumătate din teritoriul pe care Rusia l-a ocupat inițial.

În Marea Neagră, Ucraina a respins flota rusă, permițând exportul în continuare de cereale pe piețele mondiale.

Ucrainenilor nu le lipsește curajul, ci muniția.

Există diferite moduri de a ne asigura că sprijinul nostru pentru Ucraina depinde mai puțin de ofertele voluntare pe termen scurt și mai mult de angajamentele NATO pe termen lung și că avem o organizație mai puternică care creează un cadru mai solid pentru sprijinul nostru.

Și aceasta include asistență în materie de securitate, dar și pregătire și finanțare.

Deci, da, suntem în dialog cu Ucraina pe această temă, deoarece acesta este de fapt ceva ce ar trebui să facem împreună. Contează pentru securitatea Ucrainei, contează pentru securitatea noastră.

Sprijinul economic acordat Ucrainei nu este un gest de caritate, este o investiție în propria noastră securitate.

Prin alocarea unui procent din bugetele noastre de apărare, le oferim șansa ucrainenilor să distrugă părți semnificative din capacitatea de luptă a Rusiei, fără a pune în pericol niciun soldat NATO, niciun soldat american.

Asta este cu adevărat ceva care este în interesul nostru să continuăm să facem.

Și nu numai să continuăm să facem, ci să facem mai mult, să intensificăm și să ne asigurăm că o facem într-un mod previzibil și robust pe termen lung.

Există un angajament clar de a ajuta la apropierea Ucrainei de aderarea la NATO.

Cred că trebuie să ne dăm seama că atunci când acest război se termină și toată lumea realizează că trebuie să existe un fel de garanții că acesta este într-adevăr sfârșitul, că nu este doar o pauză, în care Rusia își reconstituie forțele, se odihnește și apoi se regrupează. Și apoi atacă din nou”, a declarat Jens Stoltenberg.

Citește continuarea articolului pe site-ul radu-tudor.ro.

×
Subiecte în articol: radu tudor NATO Jens Stoltenberg
Parteneri
Klaus Iohannis iese la pensie. Postul său de profesor va fi scos la concurs
x close