Antena 3 CNN Externe NATO aşteaptă mai multe resurse pentru antrenarea trupelor afgane

NATO aşteaptă mai multe resurse pentru antrenarea trupelor afgane

NATO aşteaptă mai multe resurse pentru antrenarea trupelor afgane
Sursa foto: Anders Fogh Rasmussen
12 Noi 2009   •   11:31

Secretarul general al NATO a declarat că aşteaptă ca membrii alianţei să ofere mai multe resurse pentru antrenarea trupelor şi poliţiei afgane, dar nu a comentat asupra numărului de soldaţi.
Premierul britanic Gordon Brown a declarat parlamentului că se aşteaptă ca preşedintele american să anunţe decizia sa privind numărul trupelor din Afganistan "în câteva zile", dar Casa Albă arăta că Obama nu a luat o decizie şi un anunţ va veni peste câteva săptămâni.

Obama analizează cererea comandatului SUA şi NATO din Afganistan, generalul Stanley McChrystal, de suplimentare a trupelor cu zeci de mii de soldaţi, deşi nu toţi vor fi folosiţi pentru antrenarea forţelor de securitate afgane.

"Avem nevoie să antrenăm mai mulţi soldaţi afgani şi mai mulţi poliţişti, aşa că aştept ca aliaţii să ofere mai multe resurse pentru misiunea noastră de antrenare în Afganistan," declara secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, pentru BBC, înaintea unei întâlniri cu Brown.

Întrebat dacă aceasta ar implica ca membrii NATO să trimită mai multe trupe, el a precizat că nu fost luată nicio decizie. El a explicat însă că este nevoie de personal şi fonduri pentru a completa misiunea de antrenament pentru o tranziţie lină spre preluarea măsurilor de securitate de către forţele afgane.
Misiunea NATO din Afganistan implică acum 65.000 soldaţi americani şi 39.000 aliaţi.
Premierul britanic arăta că ia în considerare trimiterea a încă 500 de trupe suplimentare, pe lângă cei 9000 de soldaţi de la Londra, dacă preşedintele afgan Hamid Karzai îndeplineşte unele condiţii puse după realegerea sa în urma unui vot controversat.

"Suntem prima ţară care a fost de acord să trimită mai multe trupe pentru următoarea etapă a misiunii din Afganistan şi încercăm să convingem alte ţări să ni se alăture în această decizie," declara premierul britanic parlamentului de la Londra.
"Am vorbit cu preşedintele Obama şi mă aşteptă să facă un anunţ în câteva zile care va fi numărul trupelor pentru Afganistan."
Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Robert Gibbs, declara că Obama nu a luat o decizie, iar un anunţ va veni în câteva săptămâni.
Antena3.ro

×
Parteneri
Incendiu puternic lângă Mănăstirea Voroneț! Există risc de extindere
x close