Antena 3 CNN Externe NATO condamnă violenţele de la Kiev. Rusia denunţă „ingerinţe străine” în afacerile Ucrainei

NATO condamnă violenţele de la Kiev. Rusia denunţă „ingerinţe străine” în afacerile Ucrainei

NATO condamnă violenţele de la Kiev. Rusia denunţă „ingerinţe străine” în afacerile Ucrainei
de M.T.    |    22 Ian 2014   •   16:01

NATO condamnă ferm folosirea violenţei la Kiev, a declarat, miercuri, secretarul general al Alianţei, Anders Fogh Rasmussen, potrivit Agerpres.

„Sunt extrem de preocupat de evoluţiile dramatice din Ucraina şi de informaţiile privind mai multe decese la Kiev”, a precizat Rasmussen, prin intermediul unui comunicat de presă.

„Violenţa nu poate fi niciodată răspunsul la o criză politică”, consideră secretarul general NATO.

Rasmussen a subliniat că este extrem de important ca toate părţile să se angajeze într-un dialog real, să dea dovadă de reţinere şi să evite în continuare orice escaladare a violenţelor.

Parchetul General al Ucrainei a informat într-un comunicat că cel puţin două persoane au fost împuşcate mortal în centrul Kievului, unde au loc confruntări violente între poliţie şi manifestanţi.

Incidentele au izbucnit după ce trupele speciale Berkut, din subordinea Ministerului ucrainean de Interne, au lansat o ofensivă pentru demontarea baricadelor din strada Hrushevskyy, situată în apropiere de Piaţa Independenţei din centrul Kievului.

Violenţele au reizbucnit duminică la Kiev, în contextul adoptării unei serii de legi care înăspresc pedepsele pentru participanţii la manifestaţiile antiguvernamentale.

O altă reacţie a venit din parte Uniunii Europene, care s-a declarat „şocată” de violenţele din Ucraina, avertizând Kievul cu „posibile acţiuni” şi „consecinţe” asupra relaţiilor bilaterale.

„Deplângem în termenii cei mai puternici utilizarea forţei şi violenţele. Suntem şocaţi de ultimele ştiri venite din Ucraina”, a afirmat preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, citat de Mediafax.

Oficialul european a vorbit şi de „posibile acţiuni şi consecinţe asupra relaţiilor bilaterale”, adăugând însă că „este prematur să spun care vor fi aceste acţiuni, vor fi decise la nivel colectiv”.

În acelaşi timp, Rusia a denunţat „ingerinţe străine” în afacerile interne ale Ucrainei, acuzând opoziţia „extremistă” de încălcarea Constituţiei.

„Puterea legitimă a Ucrainei se confruntă cu ingerinţe externe, iar partea a opoziţiei încalcă grosolan Constituţia ţării”, a declarat Grigori Karasin, adjunctul ministrului rus de Externe.

×
Parteneri
Firea și Burduja sunt noii candidați la Primăria Capitalei
x close