Antena 3 CNN Externe Șeful NATO: "Incidentele cu obiectele doborâte de SUA fac parte dintr-un tipar" | Motivul pentru care s-a dat ordinul de a fi distruse

Șeful NATO: "Incidentele cu obiectele doborâte de SUA fac parte dintr-un tipar" | Motivul pentru care s-a dat ordinul de a fi distruse

Recentele incidente în care mai multe obiecte necunoscute au fost doborâte de aviația militară din Statele Unite deasupra teritoriului nord-american formează  "o parte a unui tipar" care evidențiază nevoia NATO de a fi vigilentă.

de Redacția Antena 3 CNN    |    13 Feb 2023   •   16:48

Declarația vine de la Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg.

"Ceea ce am văzut deasupra SUA este parte dintr-un tipar în care China și Rusia își sporesc activitățile de supraveghere asupra aliaților NATO, pe multiple platforme diferite.

Vedem (asta) în domeniul cibernetic, cu tot mai mulți sateliți și vedem (asta) și cu baloane", a declarat Stoltenberg ziariștilor în preziua reuniunii miniștrilor Apărării din țările aliate.

"Asta evidențiază importanța vigilenței noastre, a prezenței noastre sporite și a intensificării schimbului de informații și protecției spațiului nostru aerian", a adăugat el.

Citește și: Armata americană nu exclude originea extraterestră în cazul obiectelor neidentificate doborâte în ultimele zile

"De fapt, una dintre chestiunile pe care le vom aborda (...) este creșterea cooperării între aliați în spațiu", a mai spus Jens Stoltenberg, precizând că este vorba despre "colectarea mai multor date de la sateliți și împărtășirea lor cu structura de comandă a NATO".

Potrivit Secretarului General, acest lucru face parte din planul de acțiune "de a face mai mult pentru a monitoriza și avea suficiente capabilități" de apărare a întregului spațiu aerian NATO.

Avioane militare americane au doborât, duminică, un obiect octogonal în zona Lacului Huron, în ultimul dintr-o serie de incidente declanșate de prezența unui balon de mari dimensiuni, aparținând Chinei, deasupra teritoriului SUA.

Balonul chinezesc a fost doborât în data de 4 februarie.

Corespondent CNN: "Obiectele necunoscute, doborâte din precauție"

De atunci, aviația militară a doborât încă trei obiecte de dimensiuni mai reduse, în legătură cu care nu a comunicat, până la ora publicării acestei știri, nici natura, nici proveniența și nici scopul lor.

Mai mult, șeful NORAD nu a exclus posibilitatea ca obiectele doborâte să fie de origine extraterestră.

"Ceea ce ni se spune de către oficialii Departamentului de Apărare este ca aceste obiecte au structura unor baloane și unele dintre ele ar fi putut supraveghea suprafața Statelor Unite.

Toate zburau la altitudinea la care zboară avioanele comerciale și tocmai de aceea a trebuit să fie doborâte pentru că ar fi adus  riscuri pentru aviația civilă.

Dar nu știm până la această oră de unde au venit aceste baloane și care sunt capabilitățile lor. Momentan se desfășoară operațiuni de recuperare a resturilor acestor obiecte, care au fost doborâte în zone destul de izolate ale Statelor Unite și Canadei.

Vom avea detalii suplimentare în zilele următoare pe măsură ce se analizează aceste resturi", a transmis pentru Antena 3 CNN Natahsa Bertrand, corespondent CNN.

Foto: balonul chinezesc doborât de SUA în data de 4 februarie

×
Subiecte în articol: Jens Stoltenberg obiecte SUA tipar Rusia China
Parteneri
Cel mai căutat fugar american a fost prins la Vatican
x close