Antena 3 CNN Externe NATO nu va acorda Rusiei garanţii scrise referitoare la scutul antirachetă

NATO nu va acorda Rusiei garanţii scrise referitoare la scutul antirachetă

NATO nu va acorda Rusiei garanţii scrise referitoare la scutul antirachetă
Sursa foto: Foto: EPA/ Intact Images
07 Iun 2011   •   12:48

Alianţa Nord-Atlantică nu intenţionează să furnizeze garanţiile scrise cerute de Rusia privind scutul antirachetă, a declarat în cadrul unui interviu secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen. Declaraţia vine cu zi înainte de reuniunea consiliului NATO-Rusia, care va avea loc miercuri la Bruxelles.

"Calea cea mai promiţătoare pentru creşterea încrederii o reprezintă discuţiile şi dezbaterile politice, mai degrabă decât adoptarea unor formule juridice complexe care ar fi dificil de ratificat de cele 29 de ţări" a menţionat Rasmussen, citat de AFP.

Secretarul general al NATO a mai declarat că Rusia şi NATO trebuie să aibă sisteme de apărare antirachetă separate, dar că trebuie să stabilească "sinergii".

"Vorbim despre sinergii între NATO şi Rusia. Motivul este simplu: NATO nu poate încredinţa obligaţii, contractuale între membre, unor ţări care nu sunt membre", a spus Rasmussen.

"Viziunea NATO este cea a două sisteme separate dar legate între ele, care să facă schimb de informaţii ce permit o mai bună identificare a posibilelor ameninţări", a subliniat Secretarul general al NATO.

Pe 18 mai, preşedintele Dmitri Medvedev a avertizat că Rusia ar putea renunţa la noul tratat de dezarmare nucleară semnat cu Statele Unite. Liderul rus a precizat că riscă revenirea la Războiul Rece, dacă în viitorul apropiat nu va fi semnat un acord cu privire la scutul american antirachetă.


 

×
Parteneri
Creștere progresivă a contribuţiei la pensii. Milioane de români vizați
x close