Antena 3 Externe Secretarul General al NATO: "Ordinea bazată pe reguli, baza multilateralismului, este ameninţată de Rusia si China"

Secretarul General al NATO: "Ordinea bazată pe reguli, baza multilateralismului, este ameninţată de Rusia si China"

de Georgiana Adam    |    09 Iun 2021   •   11:47
Secretarul General al NATO: "Ordinea bazată pe reguli, baza multilateralismului, este ameninţată de Rusia si China"
Sursa foto: Hepta

Secretarul general al Alianţei nord-atlantice (NATO), Jens Stoltenberg, spune că apropierea politică şi militară dintre Rusia şi China creează "noi pericole" pentru NATO şi constituie o "ameninţare" pentru multilateralism.

"Ordinea bazată pe reguli, baza multilateralismului, este ameninţată. Rusia şi China întreţin de o vreme o colaborare din ce în ce mai intensă, atât din punct de vedere politic, cât şi militar. 

NATO: E vorba de serie de provocări şi pericole pentru NATO

Este vorba de o nouă dimensiune şi de o serie de provocări pentru NATO. Acest lucru creează noi pericole", a avertizat Jens Stoltenberg, potrivit Agerpres.

În opinia liderului NATO, aceasta trebuie să "se adapteze" pentru a răspunde în special la "ascensiunea Chinei ca putere militară" şi la "agresivitatea crescândă a Rusiei", teme care vor fi în prim-plan la summitul liderilor aliaţi din 14 iunie de la Bruxelles, în prezenţa preşedintelui SUA Joe Biden, scrie Radu Tudor, pe blog.

Deşi "nu vedem China ca un duşman (…), China nu împărtăşeşte valorile noastre. Ea nu crede în democraţie, în libertatea de exprimare sau în libertatea mijloacelor de informare", a mai spus Jens Stoltenberg.

NATO: Rusia, o "abordare dublă" în ceea ce priveşte controlul armelor

Cât priveşte Rusia, potrivit lui Stoltenberg, NATO observă o "abordare dublă": "descurajare şi dialog", în special în ceea ce priveşte controlul armelor.

"Trupele noastre sunt prezente prin rotaţie în ţările baltice, în Polonia şi în România şi avem noi modele de intervenţie, astfel încât, în cazul unei crize, să poată veni rapid noi contingente ca întăriri la faţa locului", a subliniat Stoltenberg.
 

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close