Antena 3 CNN Externe Rusia a amenințat din nou România. Replica tranșantă pe care i-a dat-o NATO

Rusia a amenințat din nou România. Replica tranșantă pe care i-a dat-o NATO

Rusia a amenințat din nou România. Replica tranșantă pe care i-a dat-o NATO
23 Sep 2016   •   20:38

Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare (INF) este un element crucial în politica de securitate euro-atlantică, iar scutul antirachetă de la Deveselu respectă întru totul tratatul, a transmis vineri purtătoarea de cuvânt a Alianţei Nord-Atlantice, Carmen Romero, potrivit Agerpres.

Declaraţia vine ca replică la afirmaţiile făcute joi de către viceministrul rus de externe Serghei Riabkov, într-o alocuţiune rostită în Camera publică, o instituţie de pe lângă Preşedinţia rusă.

"Baza militară nu va găzdui rachete ofensive. Rachetele de interceptare nu vor fi înarmate cu focoase. Scutul antirachetă al NATO este un sistem destinat apărării şi nu este nici conceput, nici direcţionat împotriva Rusiei. Nu reprezintă niciun fel de ameninţare pentru Rusia", a precizat Romero.

Riabkov a declarat joi că instalarea de elemente antirachetă la baza Deveselu din România reprezintă un moment nou în evoluţia relaţiilor dintre Rusia şi NATO. "În perspectivă, lansatoare similare antirachetă urmează să fie amplasate în Polonia, asemănătoare cu cele utilizate pe navele marinei americane pentru a lansa rachete de croazieră, cu raza medie de acţiune, Tomahawk", a afirmat viceministrul de externe rus, citat de TASS.

Totodată, Riabkov a denunţat planurile NATO de a desfăşura forţe multinaţionale în Polonia şi în ţările baltice - în apropiere de frontierele ruse -, apreciind că aceasta va constitui o încălcare a Actului fondator privind relaţiile Alianţei Nord-Atlantice cu Rusia.

"Ştim că SUA intenţionează să desfăşoare forţe suplimentare în Europa, în apropierea frontierelor ruse, prezentând aceasta ca pe o iniţiativă destinată să ducă la creşterea încrederii aliaţilor lor. În realitate, aceste planuri vor duce la o creştere a efectivelor NATO la graniţele noastre, chiar dacă ni se spune că ele nu încalcă prevederile Actului fondator Rusia-NATO", a afirmat Riabkov.

În acest context, ministrul rus a indicat că deşi efectivele ale Alianţei vor staţiona prin rotaţie, tehnica militară va rămâne pe loc. "Prin urmare, prevederile Actului de a se abţine de la dislocarea de echipamente militare substanţiale vor fi încălcate", a subliniat el, referindu-se la Actul fondator NATO-Rusia din 1997, care interzice "staţionarea suplimentară permanentă a unor forţe militare substanţiale" în estul Europei.

×
Parteneri
Sancţiuni pentru medicii care duc pacienţii de la stat la privat
x close