Antena 3 CNN Externe NATO: strategia pentru Afganistan rămâne neschimbată

NATO: strategia pentru Afganistan rămâne neschimbată

NATO: strategia pentru Afganistan rămâne neschimbată
24 Iun 2010   •   08:55

NATO îşi va menţine abordarea pentru Afganistan după ce preşedintele american Barack Obama l-a eliberat din funcţie pe comandantul american de pe acest front, arăta secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen.

"Am fost informat că generalul McChrystal părăseşte funcţia de comandant al misiunii NATO din Afganistan. Deşi nu va mai fi comandant, abordarea la care a ajutat să fie pusă în funcţiune este cea corectă," sublinia Rasmussen .

"Strategia continuă să abă sprijinul NATO şi forţele noastre vor continua să o aplice."

La numirea generalului David Petraeus pentru a-l înlocui pe McChrystal, Obama declara că schimbarea nu reflectă o modificare a politicii.

Plecarea lui McChrystal vine după ce acesta şi consilierii său au făcut comentarii defăimătoare la adresa preşedintelui american şi a altor lideri civili.

În comunicatul său, Rasmussen arăta că principalul diplomat al NATO în Afganistan, Mark Sedwill, va continua să supervizeze eforturile politice.

Anterior, anunţului privind plecarea generalului american, Anders Fogh Rasmussen s-a grănit să îl susţină. "Articolul din Rolling Stone este regretabil, dar este doar un articol. Suntem în mijlocul unui conflict real, iar secretarul general are încredere deplină în generalul McChrystal în calitate de comandant al forţelor NATO şi în noua sa strategie", a declarat purtătorul său de cuvânt.

Lui i s-a alăturat miercuri ministrul german al Apărării, Karl-Theodor zu Guttenberg.

"Am cel mai mare respect pentru generalul McChrystal, am lucrat extrem de bine împreună", a declarat el pentru televiziunea publică, "el este garantul noii strategii în Afganistan".

Înlocuirea comandantului forţelor internaţionale din Afganistan, generalul Stanley McChrystal, "nu va contribui" la soluţionarea conflictului, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al preşedintelui afgan Hamid Karzai.

Preşedintele consideră că ne aflăm într-o situaţie delicată cu partenerii noştri, în războiul împotriva terorismului, şi că orice vid (de putere) nu va contribui" la soluţionarea conflictului în curs, a declarat Waheed Omar într-o conferinţă de presă la Kabul.

Preşedintele Karzai a participat marţi la o video-conferinţă cu omologul său american, Barack Obama, a precizat purtătorul de cuvânt.

"Generalul McChrystal este un partener de încredere şi unul dintre cei mai importanţi oficiali ai acestui parteneriat şi credem în continuarea misiunii sale în Afganistan, în continuarea strategiei sale", a afirmat purtătorul de cuvânt al preşedintelui afgan.

"De la sosirea sa, el a luat multe măsuri bune care au contribuit nu numai la ameliorarea parteneriatului, dar şi la creşterea nivelului de încredere între parteneri şi poporul afgan", a adăugat Omar.

Preşedintele Karzai a declarat în "scurta" sa conversaţie cu Obama că are încredere în generalul McChrystal, potrivit purtătorului de cuvânt.

Antena3.ro

×
Parteneri
Guvernul a decis: Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte!
x close