Antena 3 CNN Externe NATO va lua în considerare preocupările Rusiei privind extinderea organizaţiei

NATO va lua în considerare preocupările Rusiei privind extinderea organizaţiei

NATO va lua în considerare preocupările Rusiei privind extinderea organizaţiei
Sursa foto: nato
20 Feb 2009   •   17:59

NATO va continua să se extindă, dar nu va ignora îngrijorarea Rusiei pe această temă, a declarat secretarul general al NATO,Jaap de Hoop Scheffer, la o întâlnire a miniştrilor Apărării din organizaţie.
Relaţiile Rusiei cu NATO s-au deteriorat din cauza extinderii spre Este a alianţei şi, recent, din cauza condamnării intervenţiei rusie în Georgia.
De altfel, Scheffer a precizat că alianţa trebuie să continue dialogul cu Moscova, în pofida diferenţelor de opinie, inclusiv în cadrul Consiliului Rusia-NATO.
NATO a apreciat că răspunsul militar al Rusiei în Georgia a fost disproporţionat şi a condamnat decizia Moscovei de a recunoaşte Osetia de Sud şi Abhazia ca state indepenndente.
Ca răspuns la decizia NATO de a opri cooperarea, Rusia a oprit o serie de programe, printre care Parteneriatul pentru Pace, o vizită la nivel înalt la Moscova, câteva exerciţii navale comune şi vizitele NATO în porturile ruseşti.
În schimb, cooperarea a continuat cu NATO în domeniul controlului armelor, în spaţiul aerian şi pentru războiul din Afganistan.
De altfel, secretarul american al Apărării, Robert Gates, declara că se aşteaptă la abordarea relaţiilor cu Rusia şi modalităţile de redeschidere a discuţiilor.
?Există comportamente ruseşti care ne îngrijorează. Dar avem nevoie de ruşi şi în alte domenii. Trebuie să punem această relaţie pe picioare, de o manieră constructivă, care să ne permită să înaintăm. Dar în acelaşi timp atenţi la unele din acţiunile lor, care ne dau probleme?, declara Gates.
El s-a arătat îngrijorat de încercările ruse de a convinge Kîrgîzstan să închidă baza americană de la Manas.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: razboiul din Georgia robert gates
Parteneri
Furtuna Renata a adus în România ploi torenţiale
x close