Antena 3 CNN Externe O navă comercială încărcată cu bitum a fost deturnată spre Iran de bărbați înarmați. Teheranul acuză o punere în scenă

O navă comercială încărcată cu bitum a fost deturnată spre Iran de bărbați înarmați. Teheranul acuză o punere în scenă

O navă sub pavilion panamez a fost deturnată de atacatori înarmați în Golful Oman iar echipajului i s-a ordonat să schimbe cursul vasului către Iran.

O navă comercială încărcată cu bitum a fost deturnată spre Iran de bărbați înarmați. Teheranul acuză o punere în scenă
Sursa foto: hepta
de Adrian Iclozan    |    04 Aug 2021   •   04:05

Nava este transportorul de bitum MV Asphalt Princess.

Deturnarea spre Iran a fost confirmată de compania Lloyd's List Maritime Intelligence, conform BBC.

Nava se îndrepta, marți seară, spre strâmtoarea Ormuz.

Identitatea atacatorilor nu este cunoscută, însă presa internațională speculează că ar fi vorba de forțele iraniene.

Gărzile revoluționare iraniene au mai deturnat o navă aparținând aceleiași companii

Gărzile Revoluționare iraniene au respins relatările referitoare la deturnarea vasului Asphalt Princess, afirmând că este vorba de un "pretext pentru o acțiune ostilă la adresa Teheranului".

BBC notează că Asphalt Princess aparține unei companii cu sediul în Dubai.

Stena Impero, o navă sub pavilion britanic aparținând aceleiași companii din Dubai, a fost deturnată în urmă cu doi ani de Gărzile Revoluționare din Iran pentru presupuse încălcări ale regulamentelor maritime.

Stena Impero a fost eliberată după două luni.

Corespondentul BBC Frank Gardner citează informații conform cărora până la nouă oameni înarmați au urcat la bordul MV Asphalt Princess în timp ce vasul se apropia de intrarea în strâmtoarea Ormuz.

Prin această strâmtoare, mărginită la nord de coastele iraniene și la sud de cele ale Emiratelor Arabe Unite și Omanului, trec o cincime din transporturile maritime petroliere ale lumii.

Incidente navale în cascadă, raportate în Golful Oman

Înainte de confirmarea deturnării transportorului de bitum, agenția britanică pentru operațiuni comerciale maritime, UKMTO, a cerut navelor aflate în Golful Oman, în apropiere de Fujairah, să dea dovadă de extremă precauție.

UKMTO a avertizat navele asupra unui "incident" pentru ca după câteva ore să declare o "potențială deturnare".

Mai devreme în cursul zilei de marți, patru petroliere aflate în zonă au raportat situații de "pierdere a comenzilor" vasului, ceea ce, de regulă, înseamnă nava a rămas fără energie și nu își poate folosi cârma.

Unul dintre vasele implicate a început ulterior să se deplaseze, precizează AP.

O aeronavă din forța de patrulă maritimă aeriană a Omanului a fost semnalată în zonă în același timp, conform site-ului FlightRadar24.com.

Ministerul britanic de externe a anunțat că investighează "de urgență" relatările referitoare la incidentul în care a fost implicat un vas în largul coastelor Emiratelor Arabe Unite.

Casa Albă, la rândul său, a numit relatările "profund neliniștitoare".

Ministerul iranian de externe: relatările despre incidentele navale sunt suspicioase

Relatările de marți privind mai incidentele în care au fost implicate mai multe nave maritime în largul coastelor iraniene sunt "suspicioase", a declarat Ministerul de Externe de la Teheran, care a avertizat cu privire la eforturile de a crea "o falsă atmosferă".

Seria de incidente de marți și deturnarea navei sub pavilion panamez vin după ce, săptămâna trecută, tancul petrolier Mercer Street a fost atacat cu o dronă.

În atac au fost uciși doi membri ai echipajului: comandantul român și un marinar britanic.

Israel, SUA și Marea Britanie consideră că Iranul este responsabil pentru atacul asupra Mercer Street. România l-a convocat la MAE pe ambasadorul iranian la București pentru explicații asupra incidentului.

Iranul a luat măsura reciprocă și l-a convocat pe ambasadorul român la Teheran.

Republica islamică a respins vehement acuzațiile că ar fi în spatele atacului care a lovit Mercer Street și a promis să răspundă "în forță" oricărei "acțiuni hazardate".

×
Subiecte în articol: Iran Asphalt Princess
Parteneri
Mobilizare impresionantă pentru Aryan, copilul rătăcit
x close