Antena 3 CNN Externe Nave sub pavilion rusesc transportă cereale furate din Ucraina în Siria

Nave sub pavilion rusesc transportă cereale furate din Ucraina în Siria

Nave sub pavilion rusesc au transportat cereale recoltate în Ucraina în sezonul trecut către Siria, a declarat joi compania americană de imagini prin satelit Maxa

Nave sub pavilion rusesc transportă cereale furate din Ucraina în Siria
Sursa foto: Getty Images
de Alexandra Ionescu    |    16 Iun 2022   •   21:55

Imaginile Maxar au arătat două nave vrachiere sub pavilion rusesc acostate în portul Sevastopol din Crimeea, controlat de Rusia, în luna mai, și care erau încărcate cu cereale, a precizat compania.

Câteva zile mai târziu, sateliții Maxar au colectat imagini ale acelorași nave acostate în Siria, cu trapele deschise, iar semiremorcile erau aliniate alături, pregătite să preia cerealele, a precizat Maxar. Siria și Rusia sunt aliați de nădejde.

Compania a precizat că o altă imagine din luna iunie a arătat, de asemenea, o altă navă care era încărcată cu cereale în Sevastopol.

Ucraina a acuzat Rusia că fură cereale din teritoriile pe care forțele ruse le-au ocupat de la începutul invaziei sale, la sfârșitul lunii februarie. Războiul amenință să provoace penurii alimentare severe, în condițiile în care Rusia și Ucraina sunt responsabilee pentru aproximativ 29% din exporturile globale de grâu.

Ucraina este unul dintre cei mai mari exportatori de cereale din lume, iar țările occidentale au acuzat Rusia că a creat riscul de foamete la nivel global prin închiderea porturilor ucrainene de la Marea Neagră, informează Mediafax.

La 8 iunie, șeful adjunct al uniunii producătorilor agricoli ucraineni UAC a declarat că Rusia a furat aproximativ 600.000 de tone de cereale din teritoriul ocupat și a exportat o parte din ele.

×
Subiecte în articol: Rusia Război Ucraina cereale
Parteneri
Datoria neştiută de 7.200 lei pe care fiecare român o are
x close