Antena 3 CNN Externe Șase nave de război rusești au intrat astăzi în Marea Mediterană și se crede că se îndreaptă spre Crimeea

Șase nave de război rusești au intrat astăzi în Marea Mediterană și se crede că se îndreaptă spre Crimeea

Șase nave de război rusești au intrat astăzi în Marea Mediterană și s-ar putea îndrepta spre Crimeea în următoarele ore, potrivit rapoartelor presei din Italia.

Șase nave de război rusești au intrat astăzi în Marea Mediterană și se crede că se îndreaptă spre Crimeea
Sursa foto: Getty Images
de Alexandra Ionescu    |    01 Feb 2022   •   16:41

O flotilă militară rusă navighează la nord de Malta prin Canalul Sicilian și este urmărită îndeaproape de forțele NATO.

Cele șase nave amfibie vor lua parte la manevre de amploare planificate în Marea Mediterană, potrivit unui anunț anterior al Ministerului rus al Apărării.

Cu toate acestea, se crede că navele sunt în drum spre Crimeea, în Marea Neagră, o regiune din Ucraina pe care Rusia a invadat-o și a anexat-o în 2014.

O acumulare masivă a armatei ruse la granițele de est și de sud ale Ucrainei a stârnit temeri de o nouă invazie. SUA și aliații săi din NATO au avertizat Rusia că invazia Ucrainei va duce la consecințe grave.

Navele de război rusești au pornit din porturile Severomorsk (flota de nord) și Baltijsk (flota baltică) pe la jumătatea lunii ianuarie și au intrat în Mediterana în strâmtoarea Gibraltar pe 27 ianuarie. Alte nave de război rusești sunt așteptate să participe la exercițiile mediteraneene.

Agenția de presă italiană ANSA a declarat că formația navighează prin apele internaționale și NATO a urmat calea grupării navale de când a pornit din porturile baltice.

„Nici forțele NATO și nici formația navală rusă nu au manifestat un comportament sau intenții agresive”, a spus un purtător de cuvânt al NATO.

Flota rusă este monitorizată de nave și aeronave NATO. Alianța desfășoară în prezent exerciții navale în largul coastei italiene a Calabriei.

Potrivit ziarului italian la Repubblica, navele transportă 60 de tancuri și peste 1.500 de soldați. Navele de război navighează în prezent pe Canalul Sicilian.

Vestea a fost repetată de Andriy Zagorodnyuk, fostul ministru al apărării al Ucrainei, care a vorbit despre probabilitatea unei invazii ruse. „Șase nave de război rusești tocmai au intrat în Mediterana”, a spus Zagorodnyuk, adăugând: „Dacă vor intra în Marea Neagră, ne vom schimba planurile”.

Moscova nu a confirmat informațiile. 

×
Parteneri
Crimă șocantă într-un bloc din Sectorul 2 al Bucureştiului
x close