Antena 3 CNN Externe Naveta Endeavour s-a întors cu bine acasă

Naveta Endeavour s-a întors cu bine acasă

Naveta Endeavour s-a întors cu bine acasă
01 Dec 2008   •   12:06

Naveta americană Endeavour, având şapte astronauţi la bord, a aterizat cu succes în California duminică seară, după o misiune orbitală de 16 zile, dintre care 12 petrecute conectată la Staţia Spaţială Internaţională (ISS), informează AFP, citată de Mediafax. Condiţiile meteorologice nefavorabile nu au permis aterizarea la Centrul spaţial Kennedy, din apropiere de Cape Canaveral, astfel că NASA a redirecţionat naveta către baza militară Edwards, în deşertul Mojave. Transportul navetei la baza spaţială din California se va face cu ajutorul unui Boeing 747 special amenajat, cu costuri de circa 2 milioane de dolari şi durata de o săptămână.
Pe parcursul celei de a 124-a misiuni, cei şapte membri ai echipajului Endeavour au instalat pe ISS un congelator, un frigider, două noi cuptoare pentru încălzirea hranei astronauţilor, un echipament pentru exerciţii fizice, un cuptor destinat experienţelor ştiinţifice în laboratorul american Destiny şi două cabine suplimentare care vor deveni dormitoare. Cel mai important, naveta a transportat şi un sistem de reciclare a urinei în apă potabilă în valoare de 250 milioane $, denumit ?regenerator de apă", etapă majoră pentru trecerea la o generaţie nouă de sisteme similare, ce vor putea fi folosite în viitor de expediţiile umane pe Lună sau pe Marte.
Cele patru ieşiri pe orbită ale astronauţilor programate în cadrul misiunii de faţă au avut succes. Şi sistemul de rotaţie "Solar Alpha Rotary Joint", al uneia din cele trei antene duble solare, a fost reparat.
Următoarea misiune către ISS este prevăzută pentru februarie 2009, pentru a continua asamblarea acestui avanpost orbital, ce va fi finalizat în 2010, data la care cele trei navete americane urmează să fie retrase din circulaţie.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: misiune
Parteneri
Românii vor avea încă o zi liberă în plus în mini-vacanța de Paște
x close