Antena 3 CNN Externe "Ne pregătim pentru ce e mai rău". Nivelul apelor a crescut cu peste un metru, iar ploile şi vântul spulberă tot în cale, în Ungaria

"Ne pregătim pentru ce e mai rău". Nivelul apelor a crescut cu peste un metru, iar ploile şi vântul spulberă tot în cale, în Ungaria

"Ne pregătim pentru ce e mai rău". Nivelul apelor a crescut cu peste un metru, iar ploile şi vântul spulberă tot în cale, în Ungaria
de O.P.    |    16 Mai 2014   •   06:25

Vremea face prăpăd în Peninsula Balcanică! Ploile torenţiale masive din ultimele zile au provocat viituri şi alunecări de teren. Patru oameni şi-au pierdut viaţa în Serbia, unde au fost înregistrate cele mai grave inundaţii din istoria ţării, în vreme ce în Bosnia şi Herţegovina a ploua în 40 de ore cât pentru două luni.

Ambele ţări au decretat stare de alertă, în vreme ce Ungaria şi Croaţia se pregătesc pentru ce e mai rău. Furtuna va mătura ţările balcanice şi în acest final de săptămână, înainte de a se îndrepta spre Marea Mediterană.

În oraşul Zeniţa din Bosnia, un val de pămînt a distrus o casă, iar imaginile cu dezastrul au fost filmate chiar de proprietarii ei. Alunecarea de pământ a fost declanşată de cele mai abundente ploi din ultimii 120 de ani. Apele au acoperit numeroase localităţi, iar zeci de mii de oameni au rămas în beznă. Alte cîteva mii de persoane au fost salvate de armată, după ce au fost complet izolaţi de viituri. 

A fost prăpăd şi în Serbia, unde ploile torenţiale au provocat cele mai grave inundaţii din istoria ţării. Şi aici, armata a evacuat o mie de oameni.

O femeie care a refuzat să fie evacuată a murit înecată în propria-i casă. Depăşite de situaţie, autorităţile de la Belgrad au cerut ajutorul Comisiei Europene, Rusiei şi Sloveniei.

Şi Ungaria e ameninţată de condiţiile meteo nefavorabile. Vântul sufla cu până la 130 de kilometri pe oră şi spulberă tot în cale, în timp ce nivelul apelor a crescut cu peste un metru. Armata a construit ziduri din mii de saci cu nisip pentru a proteja localităţile aflate în pericol să fie inundate.


×
Subiecte în articol: inundatii
Parteneri
Vremea severă a făcut prăpăd în mai multe zone din țară
x close