Antena 3 CNN Externe Negociatorii ruşi vor propune un acord politic şi este posibilă o întâlnire Putin - Zelenski, spune un oficial rus

Negociatorii ruşi vor propune un acord politic şi este posibilă o întâlnire Putin - Zelenski, spune un oficial rus

Echipa rusă de negociatori va elabora un acord politic, care va include elemente stabilite cu delegația ucraineană. De asemena, va propune o întâlnire între președinții Rusiei şi Ucrainei, Vladimir Putin şi Volodimir Zelenski. Aceasta ar fi posibilă imediat ce tratatul va fi pregătit pentru a intra în vigoare.

Negociatorii ruşi vor propune un acord politic şi este posibilă o întâlnire Putin - Zelenski, spune un oficial rus
Sursa foto: Colaj/ Hepta.ro
de Cerasela Stafie    |    29 Mar 2022   •   16:20

"Vom aplica o strategie în două etape pentru reducerea conflictului: una dintre etape este de tip militar, iar a doua este la nivel politic. Discuţiile au fost consistente şi constructive. Propunerile părţii ucrainene vor fi analizate în viitorul apropiat, vor fi transmise preşedintelui Rusiei şi vom oferi un răspuns. După discuţiile substanţiale de astăzi, am stabilit să propunem o soluţie politică şi este posibilă o întâlnire la nivel de preşedinţi pentru iniţierea tratatului", a declarat Vladimir Medinski, şeful delegaţiei ruse, citat de agenţia Interfax.

"Negocierile pe tema unui acord privind neutralitatea şi privind statutul non-nuclear al Ucrainei intră într-o etapă practică; pentru creşterea încrederii, s-a decis reducerea în mod radical a activităţilor militare în direcţia oraşelor Kiev şi Cernigău (Cernihiv)", a declarat, la Istanbul, adjunctul ministrului rus al Apărării, Aleksandr Domin.

"Rezultatele reuniunii de astăzi, de la Istanbul, sunt suficiente pentru o întâlnire la nivel de şefi de stat", a afirmat, la rândul său, David Arahamia, unul dintre membrii delegaţiei Ucrainei.

Ideea unei întâlniri între Vladimir Putin și Volodimir Zelenski a fost respinsă de Moscova, care a transmis că mai întâi trebuie să avanseze negocierile. Ucraina insistă pentru ”un acord internaţional care să prevadă garanţii internaţionale de securitate", a declarat David Arahamia.

"Vrem un mecanism internaţional privind garanţii de securitate, prin care statele garante să acţioneze în mod similar cu prevederile Articolului 5 al NATO şi chiar în mod mai ferm", a mai spus acesta, după negocierile de la Istanbul.

×
Parteneri
Sancţiuni pentru medicii care duc pacienţii de la stat la privat
x close