Antena 3 CNN Externe Negocieri cruciale în Elveția. Discuții pentru reunificarea Ciprului

Negocieri cruciale în Elveția. Discuții pentru reunificarea Ciprului

Negocieri cruciale în Elveția. Discuții pentru reunificarea Ciprului
09 Ian 2017   •   09:14

Liderii ciprioţi grec şi turc vor relua luni la Geneva sub egida ONU negocierile văzute ca o şansă istorică de reunificare a insulei mediteraneene, divizată de peste 40 de ani, însă rezultatul rămâne unul incert, relatează AFP şi DPA. 

Negocierile sunt aşteptate să se desfăşoare pe parcursul a trei zile. Dacă se vor înregistra progrese substanţiale, o conferinţă privind Ciprul va avea loc joi, tot la Geneva, "cu participarea în plus a aşa-numitelor puteri garante" ale celor două părţi ale Ciprului - Grecia, Turcia şi Marea Britanie, fostă putere colonială, a informat ONU. 

Sosiţi duminică la Geneva, liderul cipriot turc, Mustafa Akinci, şi preşedintele cipriot grec, Nicos Anastasiades, au avut o primă întâlnire informală.

Luni, ei vor fi primiţi la ora 08:45 locală (07:45 GMT), de consilierul special al secretarului general al ONU pentru Cipru, Espen Barth Eide. 

"Există o şansă reală ca 2017 să fie anul în care ciprioţii vor decide ei înşişi să întoarcă pagina istoriei", a declarat Eide, în urările sale de Anul Noul. 

Nicos Anastasiades s-a declarat duminică "încrezător", în timp ce Mustafa Akinci a declarat că a venit la Geneva "într-un spirit pozitiv". 

ONU a depus toate eforturile pentru organizarea procesului de negocieri deschis în mai 2015. Ultima rundă de negocieri s-a soldat cu un eşec pe 22 noiembrie 2016, când Anastasiades şi Akinci, reuniţi în Elveţia, nu au reuşit să ajungă la un acord. 

Deşi au fost de acord să-şi reia discuţiile, ambele părţi afişează în continuare divergenţe profunde cu privire la chestiunile cruciale care trebuie rezolvate pentru a se pune capăt unuia dintre cele mai vechi conflicte din lume: aranjamentele teritoriale şi de securitate, restituirea proprietăţilor etc. 

Ciprul, cu circa un milion de locuitori, este divizat de la invadarea în 1974 de către armata turcă a părţii de nord a insulei, ca reacţie la o lovitură de stat ce a vizat anexarea ţării la Grecia. 

Republica Cipru, membră a Uniunii Europene din 2004, nu îşi exercită autoritatea decât în partea de sud, unde trăiesc ciprioţii greci. Ciprioţii turci locuiesc în nord, unde se află autoproclamata Republică Turcă a Ciprului de Nord (RTCN), recunoscută doar de Ankara.

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: Cipru
Parteneri
Se bagă pensiile pe card! S-a aflat exact data la care se vor vira banii
x close