Antena 3 CNN Externe NeoCoV, un nou coronavirus detectat de cercetătorii din Wuhan la lilieci, creează îngrijorare. Organizația Mondială a Sănătății anunță că este nevoie noi studii

NeoCoV, un nou coronavirus detectat de cercetătorii din Wuhan la lilieci, creează îngrijorare. Organizația Mondială a Sănătății anunță că este nevoie noi studii

Cercetătorii chinezi din Wuhan au detectat un nou tip de coronavirus în rândul liliecilor din Africa de Sud. Potrivit rapoartelor, este strâns legat de coronavirusul asociat sindromului respirator (MERS) din Orientul Mijlociu și poate pătrunde în celule într-un mod similar cu cel al SARS-CoV-2. Mai are nevoie de doar o mutație pentru a deveni periculos pentru oameni.

NeoCoV, un nou coronavirus detectat de cercetătorii din Wuhan la lilieci, creează îngrijorare. Organizația Mondială a Sănătății anunță că este nevoie noi studii
Sursa foto: Getty Images
de Cerasela Stafie    |    28 Ian 2022   •   16:51

NeoCOV, asociat cu virusul MERS-CoV, a fost descoperit în focare din țările din Orientul Mijlociu și este similar cu SARS-CoV-2, care provoacă boala la oameni.

Virusul a fost descoperit într-o populație de lilieci din Africa de Sud și se știe doar că se răspândește printre aceste animale. Un nou studiu, publicat ca preprint pe site-ul web bioRxiv, a descoperit că NeoCoV și ruda sa apropiată PDF-2180-CoV ar putea infecta oamenii.

Potrivit cercetătorilor de la Universitatea Wuhan și Institutul de Biofizică al Academiei Chineze de Științe, este necesară o singură mutație pentru ca virusul să se infiltreze în celulele umane.

Oameniii de știință au arătat că noul coronavirus prezintă un risc, deoarece se leagă de receptorul ACE2 în mod diferit decât agentul patogen al coronavirusului. Ca urmare, nici anticorpii, nici moleculele de proteine ​​produse de persoanele cu boli respiratorii sau care au fost imunizate nu pot proteja împotriva NeoCoV.

Potrivit cercetătorilor chinezi, NeoCoV combină rata de mortalitate ridicată a MERS-CoV (una din trei persoane infectate moare) și rata ridicată de transmitere a coronavirusului SARS-CoV-2 actual, ceea ce l-ar face deosebit de periculos.

Organizația Mondială a Sănătății a transmis că este nevoie de studii suplimentare pentru a depista dacă acest virus reprezintă un pericol pentru oameni: ”dacă virusul detectat în studiu va reprezenta un risc pentru oameni, va necesita un studiu suplimentar”, potrivit TASS.

OMS a transmis că experții săi sunt la curent cu această cercetare și le-a mulțumit cercetătorilor pentru că au împărtășit descoperirile. Totodată, organizația ”colaborează îndeaproape” cu Organizația Mondială pentru Sănătate Animală (OIE), Organizația pentru Alimentație și Agricultură ( FAO) și Programul ONU pentru Mediu (UNEP) pentru a ”monitoriza și a răspunde amenințării virusurilor zoonotice emergente”.

”Animalele, în special animalele sălbatice, sunt sursa a peste 75% din toate bolile infecțioase emergente la oameni, dintre care multe sunt cauzate de noi viruși. Coronavirusurile sunt adesea găsite la animale, inclusiv la lilieci care au fost identificați ca rezervor natural mulți dintre acești viruși”, a declarat organismul global pentru sursa citată mai sus.

×
Parteneri
Hidroelectrica a lansat aplicaţia pentru facturare şi transmitere index!
x close