Nepotul liderului nord-coreean va studia la Institutul de Ştiinţe Politice din Paris

de D.D.    |    27 Aug 2013   •   16:24
Nepotul liderului nord-coreean va studia la Institutul de Ştiinţe Politice din Paris Foto: www.metronews.fr

Nepotul actualului lider nod-coreean Kim Jong-un, Kim Han-sol, va studia începând din acest an la Institutul de Ştiinţe Politice (Sciences-Po) din Paris, relatează AFP. Kim Han-sol va locui în campusul din Le Havre, în nord-estul Franţei.

"Se înscrie în primul an în campusul Europa-Asia din Le Havre", a declarat Caroline Allain de la Sciences-Po Paris.

Kim Han-sol, în vârstă de 18 ani, este stră-strănepotul lui Kim Il-sung, care a condus ţara începând din 1948 şi până la moartea sa, în 1994, strănepotul lui Kim Jong-il, fostul lider nord-coreean decedat la sfârşitul lui 2011, şi nepotul actualului lider al Coreei de Nord, cea mai închisă ţară din lume.

El a studiat anterior la un liceu internaţional de la Moştar, în sudul Bosniei. Tânărul a obţinut diploma "cu succes", a anunţat în iunie instituţia, unde a fost înscris în octombrie 2011.

Campusul Sciences-Po Paris din Le Havre "oferă cursuri în discipline fundamentale de Ştiinţe Politce, pe care le abordează dintr-o dublă perspectivă, europeană şi asiatică", precizează institutul pe site.

Cursurile sunt disponibile în engleză, dar şi în limba franceză pentru străini, în chineză, japoneză, coreană, hindi sau indoneziană.

Cu toate că în cei doi ani de studii la Moştar, conducerea liceului l-a protejat pe tânăr de presă, în octombrie 2012 el a acordat un interviu televizat fostei subsecretare generale a ONU Elisabeth Rehn. În cadrul interviului, el l-a calificat pe unchiul său Kim Jong-un drept "dictator".

Tatăl său, Kim Jong-nam, fiul mai mare al lui Kim Jong-il, era prezentat ca succesorul acestuia, la sfârşitul anilor '90, dar a căzut în dizgraţia liderului în 2001, după ce a încercat să intre în Japonia cu un paşaport fals, pentru a vizita Disneylandul.

Familia a părăsit Coreea de Nord ulterior, iar în prezent locuieşte în oraşul chinez Macao (sud), celebru pentru cazinourile sale.

 

x close