Antena 3 CNN Externe Netanyahu limitează construcţiile în Cisiordania. Obama vede ?paşi pozitivi în direcţia bună?

Netanyahu limitează construcţiile în Cisiordania. Obama vede ?paşi pozitivi în direcţia bună?

Netanyahu limitează construcţiile în Cisiordania. Obama vede ?paşi pozitivi în direcţia bună?
Sursa foto: Benjamin Netanyahu
19 Aug 2009   •   18:30

Premierul israelian Benjamin Netanyahu s-a abţinut de la iniţierea unor noi proiecte de construcţiile în coloniile evreieşti din Cisiordania, sperând să ajungă la un punct comun cu Washington, a declarat un oficial israelian.
"De la instalarea guvernului acum cinci luni, nu au mai fost date aprobări pentru Iudea şi Samaria," a declarat ministrul Construcţiilor, Ariel Atias, referindu-se la coloniile evreieşti din Cisiordania.
"Adevărul este că este o încercare de a ajunge la un acord cu administraţia americană şi la un acord de pace complet," declara Atias pentru Israel Radio.
Organizaţia israeliană anti-colonizare Peace Now a confirmat că nu au mai fost acordate noi aprobări pe terenurile ocupate din Cisiordania.
La Washington, purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Robert Gibbs declara că "ambele părţi cred că facem progrese în problema colonizării," dar nu a mai oferit detalii.
Preşedintele american Barack Obama a cerut ca Israel să oprească activitatea de colonizare în conformitate cu acordurile din 2003.
Netanyahu s-a opus până acum suspendării totale a colonizării.
Preşedintele palestinian Mahmoud Abbas a făcut din oprirea colonizării condiţiile esenţială pentru reluarea discuţiilor de pace. Israel speră însă să convingă SUA să continue proiectele deja începute.
Circa 500.000 israelieni trăiesc în Cisiordania şi Ierusalimul de Est, teritorii capturate de Israel în 1967. În Cisiordania, trăiesc 2.5 milioane palestinieni.
Preşedintele american Barack Obama a declarat că vede ?mişcare în direcţia bună? în problema colonizării din teritoriile palestiniene.
După o întâlnire la Casa Albă cu preşedintele egiptean Hosni Mubarak, Obama aprecia că vede ?paşi pozitivi? în regiune.
Antena3.ro

×
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close