Antena 3 CNN Externe Netanyahu, umilit în SUA: Obama l-a lăsat o oră în birou pentru a lua cina cu familia

Netanyahu, umilit în SUA: Obama l-a lăsat o oră în birou pentru a lua cina cu familia

Netanyahu, umilit în SUA: Obama l-a lăsat o oră în birou pentru a lua cina cu familia
Sursa foto: obama
26 Mar 2010   •   20:22

Pentru vizita unui şef de stat la Casa Albă să nu se facă fotografii este rar. Dar ca un aliat cheie să fie lăsat singur în timp ce preşedintele se retrage pentru a lua cina în privat este nemaiauzit.

Totuşi, premierul israelian Benjamin Netanyahu a fost tratat de preşedintele Obama, potrivit rapoartelor israeliene, de o manieră umilitoare şi dezastruoasă.
După ce nu a reuşit să obţină o promisiune scrisă privind concesii în chestiunea coloniilor evreieşti, Obama a părăsit întâlnirea cu Netanyahu, dar i-a cerut să rămână la Casa Albă, să se consulte cu apropiaţii săi ?şi să mă informaţi dacă apare ceva nou?, arăta un congresman care a vorbit cu premierul.
?A fost groaznic,? arăta parlamentarul american. În timp ce un ziar israelian scria că întâlnirea a fost ?o umilire în etape?, otrăvită de atâta neîncredere încât delegaţia israeliană a preferat în cele din urmă să plece decât să fie ascultată pe telefoanele Casei Albe. În timp ce altă publicaţie nota că premierul ?a primit tratamentul meritat de preşedintele Guineii Ecuatoriale?.

Lăsaţi să discute între ei, Netanyahu şi consilierii s-au retras în Camera Roosevelt. Ulterior, el a mai discutat jumătate de oră cu Obama şi şi-a prelungit şederea cu o zi pentru discuţii de urgenţă. Cu toate acestea, a revenit în Israel periculos de izolat.


Surse de la întâlnire arătau că Netanyahu nu a reuşit să convingă partea americană că nu este responsabil de momentul anunţului privind extindere coloniilor evreieşti, chiar în timpul vizitei Biden.

Acum, liderul Likud trebuie să convină cererile administraţiei Obama cu partenerii săi naţionalişti ultra-ortodocşi, care doresc să ia atitudine în faţa Washingtonului, deşi Israel are nevoie cu disperare de susţinerea SUA.
?Premierul părăseşte America ruşinat, izolat şi per total mai slab decât când a venit,? scria Ha'aretz .
La întâlnire, Obama a enumerat o serie de măsuri pe care Israel trebuie să le bifeze dacă doreşte încheierea crizei, arată sursele israeliene.
Acestea includ extinderea îngheţării pentru construcţiile în colonii dincolo de termenul de 10 luni ce se încheie în septembrie, oprirea construcţiilor evreieşti în Ierusalimul de Est şi retragerea forţelor israeliene la poziţiile ocupate înainte de a doua Intifada în septembrie 2000.
Ulterior, Obama a părăsit întâlnirea şi i-a sugerat lui Netanyahu să stea la Casa Albă pentru a-i analiza propunerile şi să îl informeze dacă se schimbă ceva.
Israelienii au decis ulterior că nu se pot încrede în liniile telefonice puse la dispoziţie, iar Netanyahu s-a retras cu ministrul Apărării, Ehud Barak, la ambasada israeliană pentru a se asigura că americanii nu ascultă.
Antena3.ro

×
Parteneri
Armand a fost trimisă în judecată. Mesajul său către Marcel Ciolacu
x close