Antena 3 CNN Externe Nici unul dintre cei peste 4.500 de români din Siria n-a cerut repatrierea până în prezent

Nici unul dintre cei peste 4.500 de români din Siria n-a cerut repatrierea până în prezent

Nici unul dintre cei peste 4.500 de români din Siria n-a cerut repatrierea până în prezent
Sursa foto: Foto: EPA/Intact Images
05 Aug 2011   •   23:48

Nici unul dintre cei aproximativ 4.500 de români înregistraţi cu reşedinţa sau domiciliul în Siria nu a cerut până în prezent autorităţilor române sprijin pentru a părăsi ţara, informează Mediafax. În ultima perioadă, violenţele au escaladat în Siria.
   
Potrivit Ministerului Afacerilor Externe (MAE), întrucât legislaţia română, având ca obiect libera circulaţie a cetăţenilor, nu instituie nici o obligativitate de înregistrare la misiunile diplomatice şi oficiile consulare a celor care călătoresc sau se stabilesc în străinătate, nu există nici o situaţie centralizată exactă cu privire la numărul cetăţenilor români aflaţi în Siria.
   
Totuşi, a precizat MAE, în ultimele evidenţe ale Direcţiei de Paşapoarte a Ministerului de Interne sirian figurau un 4.452 de cetăţeni români care au solicitat stabilirea reşedinţei sau domiciliului în această ţară.
   
"Până în acest moment, Ambasada României la Damasc nu a primit solicitări de evacuare expresă / repatriere a cetăţenilor români din Siria", precizează MAE, adăugând că misiunea diplomatică de la Damasc menţine o legătură constantă cu membrii comunităţii române, care şi-au anunţat prezenţa pe teritoriul sirian.
   
Totodată, MAE reaminteşte că le recomandă cetăţenilor români să evite călătoriile în Siria, iar celor care se află deja pe teritoriul acestei ţari să părăsească zona folosind cursele aeriene comerciale, încă disponibile.
   
Regimul sirian încearcă de mai multe săptămâni să reia controlul asupra oraşului rebel Hama, situat la 210 kilometri nord de Damasc, unde au avut loc mai multe manifestaţii de amploare împotriva puterii, la care au participat până la 500.000 de persoane.
   
Hama a devenit un simbol al luptei împotriva regimului de la Damasc încă din 1982, când o revoltă a Fraţilor Musulmani împotriva regimului condus atunci de preşedintele Hafez al-Assad a fost reprimată violent, iar mai mult de 20.000 de persoane au fost ucise în confruntări.
   
Potrivit unui bilanţ realizat de Observatorul sirian pentru drepturile omului, de la declanşarea mişcării de contestare, la 15 martie, violenţele s-au soldat cu peste 1.900 de morţi, dintre care mai mult de 1.500 sunt civili.
   

×
Parteneri
Cum va fi vremea în vacanța de Paște și când scăpăm de frig
x close