Antena 3 CNN Externe Nicolas Sarkozy, acuzat de manipularea opiniei publice prin cenzurarea sondajelor

Nicolas Sarkozy, acuzat de manipularea opiniei publice prin cenzurarea sondajelor

Nicolas Sarkozy, acuzat de manipularea opiniei publice prin cenzurarea sondajelor
Sursa foto: Nicolas Sarkozy
18 Iul 2009   •   16:37

Preşedintele francez Nicolas Sarkozy este acuzat de jurnaliştii de la cotidianul Le Figaro şi de reprezentanţii opoziţiei că ar fi comandat şi manipulat mai multe sondaje de opinie. Acuzaţiile se bazează pe un raport oficial, întocmit de Curtea franceză de Conturi şi se referă în special la institutul de sondare OpinionWay. Partidul Socialist a solicitat o anchetă ?privind sondajele comandate de Elysee?, atrăgând atenţia că este vorba despre ? un incredibil mecanism de manipulare, care se bazează pe o complicitate scandaloasă între putere şi o parte a presei?, informează Mediafax.

Reprezentanţii partidului de opoziţie acuză institutul că din sondajele vizate au fost omise ?datele jenante pentru Nicolas Sarkozy? şi cer preşedintelui să publice sondajele în întregime.

Raportul Curţii de Conturi la care se referă opozanţii cuprinde date privind bugetul Preşedinţiei franceze aferent anului 2008 şi este menţionat ?cazul particular al sondajelor?, referindu-se în special la o convenţie dintre preşedinte şi un cabinet de consultanţă. Conform documentului, în 2008 au fost facturate 35 de sondaje, dintre care mai puţin de 15 au fost publicate în presă.

Sondajele au fost facturate cu 392.288 de euro, iar Curtea de Conturi a afirmat că "se pune întrebarea privind utilitatea acestor cheltuieli".

În raportul Curţii de Conturi nu se precizează numele institutului care a efectuat sondajele. Totuşi, Hugues Cazenave, preşedintele OpinionWay, a ţinut să precizeze că nici unul din cele 15 sondaje nu a fost realizat la institutul condus de el.

Societatea redactorilor de la Le Figaro a cerut vineri să nu mai publice sondajele realizate de OpinionWay, argumentând că sunt comandate de preşedinte, iar unele date au fost eliminate înainte de a fi trimise spre publicare.

Antena3.ro

×
Parteneri
Primul sondaj după ce Firea a intrat în cursa pentru Primăria Capitalei
x close