Antena 3 CNN Externe Nicolas Sarkozy, curtat de fonduri de administrare a activelor pentru înfiinţarea unui fond de investiţii

Nicolas Sarkozy, curtat de fonduri de administrare a activelor pentru înfiinţarea unui fond de investiţii

Nicolas Sarkozy, curtat de fonduri de administrare a activelor pentru înfiinţarea unui fond de investiţii
Sursa foto: Foto: Agerpres/AP
10 Mar 2013   •   17:24

Nicolas Sarkozy este curtat de fonduri suverane de administrare a activelor, între care şi cel al Qatar-ului, care sunt pregătite să îl sprijine să înfiinţeze un fond de investiţii, relatează Financial Times.
   
Fondul suveran din Qatar şi alţi investitori s-au oferit să contribuie în total cu 500 de milioane de euro la un fond care să fie condus de fostul preşedinte francez, au declarat persoane apropiate situaţiei.
   
Sarkozy ar fi cerut sfatul unor consilieri apropiaţi, în legătură cu acest plan.  Totuşi, el a amânat decizia în ultimele săptămâni întrucât vede oportunitatea de a reveni în politică, având în vedere declinul în sondaje al preşedintelui Francois Hollande, care l-a învins în alegeri în luna mai a anului trecut, au arătat două dintre surse.
   
Unii dintre consilierii şi prietenii lui Sarkozy i-au cerut să nu înceapă o afacere care i-ar puta afecta şansele politice,  având în vedere că implicarea într-un fond de investiţii i-ar îngreuna revenirea din cauza percepţiei negative a populaţiei faţă de sectorul financiar.
   
"Hollande a fost ales în luna mai cu o campanie îndreptată împotriva sectorului financiar şi cu promisiunea de a taxa veniturile de peste 1 milion de euro pe an cu 75%. Franţa nu este SUA sau Marea Britanie", a spus unul dintre apropiaţii lui fostului preşedinte.
   
Sarkozy, al cărui frate Olivier este partener la grupul financiar american Carlyle, păstrează planul de înfiinţare a unui fond de investiţii ca alternativă pentru situaţia în care ar decide să renunţe definitiv la politică, au spus consilierii săi, precizând că soţia acestuia, Carla Bruni-Sarkozy, este împotriva unei reveniri.
   
Fostul preşedinte s-a consultat cu prieteni din mediul de afaceri, în privinţa investiţiilor pe care le-ar face fondul. Una dintre idei era de a investi în companii de pe pieţe emergente precum Brazilia, iar o alta de a investi în Spania şi Maroc.
   
Sarkozy nu ar investi el însuşi fondurile ci ar avea un rol nonexecutiv, de a atrage investitori prin relaţiile sale politice şi de afaceri. Fondul ar urma să aibă sediul la Paris, au precizat sursele.
   
"Domnul Sarkozy primeşte propuneri în mod regulat şi nu a spus înca da sau nu", a declarat un purtător de cuvânt al acestuia.
   
Reprezentanţii fondului suveran din Qatar nu au dorit să comenteze.
   
Zvonurile despre un fond de investiţii care să fie condus de Sarkozy, posibil de la Londra, au apărut prima oară în ianuarie, pe site-ul Mediapart, dar persoane apropiate fostului preşedinte au negat informaţia.
   
Sarkozy a sugerat în această săptămână, într-un interviu acordat revistei Valeurs Actuelles, că ar fi posibilă o revenire în prim-planul politic.
   
"Dacă ţara ar fi prinsă între extremismul de stânga şi de dreapta nu aş putea să îmi spun că sunt fericit să îmi duc fiica la şcoală şi să conferenţiez în jurul lumii", a spus Sarkozy, adăugând că atunci ar fi obligat să intervină, din datorie pentru Franţa.

×
Subiecte în articol: Nicolas Sarkozy fonduri active
Parteneri
Horoscop 24 martie 2023. Vărsătorii şi Taurii trag lozul câştigător
x close