Antena 3 CNN Externe Nicolas Sarkozy : SUA pot salva capitalismul printr-o reglementare mai strictă

Nicolas Sarkozy : SUA pot salva capitalismul printr-o reglementare mai strictă

Nicolas Sarkozy : SUA pot salva capitalismul printr-o reglementare mai strictă
Sursa foto: sarkozy
30 Mar 2010   •   10:20

Preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, a cerut Statelor Unite, într-un discurs la New York, să conducă în impunerea unor noi reglementări financiare globale-şi să acorde mai multă atenţie restului lumii.

Preşedintele francez a promis de asemenea să continue lupta din Afganistan şi şi-a exprimat compasiunea pentru Rusia, după atentate. Totuşi, principalul său mesaj a fost îndreptat spre SUA şi preşedintele Barack Obama? de a preveni viitoare crize economice.

"Ar trebui să reflectaţi la ce înseamnă să fiţi puterea numărul unu mondială," arăta acesta la Columbia University, arătând în mod repetat cu degetul spre sutele de studenţi şi intelectuali din sală.


"Lumea nu se opreşte pe coasta de est, lumea nu se opreşte pe coasta de vest. Lumea are nevoie de o America deschisă, generoasă, o America care să deschidă calea, o America ce ascultă", arăta liderul francez.
Sarkozy doreşte ca SUA să introducă reglementări mai ferme în sisteme financiare, de la paradisurile fiscale la fondurile speculative. Ideile sale au fost împărtăşite de mulţi imediat după vârful crizei financiare, dar se consideră că impulsul pentru schimbări dramatic a scăzut de atunci.
"Ar trebui să inventăm o nouă ordine monetară gloablă," declara acesta, subliniind că noile reguli "vor salva capitalismul".
Oricum, după ?ameninţarea? bancherilor americani, el a sublinia că Franţa rămâne un prieten şi aliat al SUA, în special în lupta contra terorismului.

În plus a lăudat recenta lege semnată de Obama privind reforma sanitară. El aprecia că nu ar fi trebuit să existe o dezbatere atât de violentă asupra faptului că cei mai săraci americani nu ar trebui lăsaţi pe străzi fără un cent să fie îngrijiţi. ?Nu poţi lăsa pur şi simplu oamenii să moară", arăta liderul de la Paris.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: criza economica
Parteneri
Poliţist mort în prima zi de Paşte, la Galaţi
x close