Nigeria pregăteşte extrădarea în SUA a unui islamist suspectat de apartenenţa la Al-Qaida

de A.M.P    |    06 Aug 2013   •   22:10
Nigeria pregăteşte extrădarea în SUA a unui islamist suspectat de apartenenţa la Al-Qaida Foto: thewillnigeria.com

Nigeria a luat măsuri pentru a extrăda către Statele Unite un nigerian, acuzat că ar fi membru al grupării Al-Qaida în Peninsula Arabia, afiliată reţelei teroriste Al-Qaida, potrivit Înaltei Curţi Federale din Abuja, citată de AFP.
   
Suspectul, identificat sub numele de Lawal Olaniyi Babafemi, zis şi "Abdullah" sau "Ayatollah Mustapha", a stat în Yemen şi a fost însărcinat să recruteze pentru organizaţie persoane care vorbesc engleză sau nigeriană. El va fi judecat în Statele Unite pentru cinci capete de acuzare.
   
În prezent, suspectul în vârstă de 33 de ani este deţinut în Nigeria, iar pe 28 august este planificată o audiere la Înalta Curte Federală din Abuja privind cazul său.
   
Babafemi a realizat mai multe vizite în Yemen în perioada ianuarie 2010 - august 2011, pentru a se întâlni cu reprezentanţi Al-Qaida, inclusiv cu Anwar al-Awlaqi, un cleric american radical, şi cu Samir Khan, decedaţi în urma unui atac cu drone.
   
În cadrul întâlnirilor cu FBI, suspectul Babafemi "a recunoscut că s-a deplasat în Yemen" şi a afirmat că membrii AQPA i-au oferit "aproximativ 8.600 de dolari pentru a se întoarce în Nigeria, unde trebuia să recruteze vorbitori de limbă engleză pentru o operaţiune mediatică" a organizaţiei.
   
Statele Unite l-au acuzat pe Babafemi  de susţinerea materială a unei organizaţii teroriste din străinătate şi utilizarea ilegală a armelor de foc. Tribunalul de la New York a pronunţat sentinţa pe 21 februarie 2013.
  

x close