Antena 3 CNN Externe Nivel ridicat de radioactivitate în apa acumulată la baza reactoarelor de la Fukushima

Nivel ridicat de radioactivitate în apa acumulată la baza reactoarelor de la Fukushima

Nivel ridicat de radioactivitate în apa acumulată la baza reactoarelor de la Fukushima
Sursa foto: Foto: Agerpres/AP
03 Iul 2013   •   14:06

Operatorul centralei nucleare avariate de la Fukushima a înregistrat un nivel crescut al elementelor radioactive în apa subterană acumulată la baza reactoarelor, într-un nou puţ săpat în apropierea oceanului, ceea ce amplifică îndoielile cu privire la propagarea acestui lichid contaminat, informează AFP.

Utilizatorul - Tokyo Electric Power (Tepco) - a măsurat 4.300 becquereli pe litru pentru elementele radioactive care produc radiaţii beta, ca stronţiu 90, în lichidul extras luni dintr-un punct de prelevare situat între reactoare şi mare.

Acest nivel este superior de mai multe zeci de ori dozei limită admise pentru apa mării.

Iniţial, Tepco afirma că apa s-a acumulat acolo unde fusese prelevată prima oară, adică într-un punct mai îndepărtat de ocean, şi nu a ajuns mai departe.

O intensificare a controalelor arată fără îndoială că nu acesta este cazul, pentru că nivelul indicat în noul puţ este superior de două ori celui prelevat anterior în amonte şi cu 40 % mai important celui relevat în acelaşi loc cu trei zile mai devreme.

Tepco susţine că îşi continuă supravegherea fără a fi în măsură să aprecieze dacă apa radioactivă se scurge sau nu în oceanul din vecinătate.

Centrala Fukushima Daiichi a fost avariată de seismul şi tsunamiul din 11 martie 2011, care au lovit nord-estul arhipelagului nipon.

Combustibilul s-a topit în trei din cele şase reactoare ale sale, de unde şi prezenţa a numeroase elemente radioactive în mediul înconjurător.

×
Subiecte în articol: apa radioactiva
Parteneri
Românii care vor plăti taxe și impozite mai mari de anul următor!
x close