Antena 3 CNN Externe Nivelul mării va creşte cu peste un metru până în 2100

Nivelul mării va creşte cu peste un metru până în 2100

Nivelul mării va creşte cu peste un metru până în 2100
Sursa foto: incalzire globala
11 Mar 2009   •   10:48

Nivelul mării este aşteptat să crească de două ori mai repede decât se estima de ONU acum doi ani, fapt ce va ameninţa sute de milioane de oameni, avertizează cercetătorii cu privire la schimbarea climatică. Topirea rapidă a gheţii din Groenlanda şi Antarctica se crede că va ridica nivelul mării cu un metru sau mai mult până în 2100, ce va acoperi oraşele de coastă şi va afecta viaţa a 600 milioane de oameni
Statele cu altitudine mică, precum Bangladesh, Burma sau Egipt şi-ar putea vedea o mare parte din suprafaţă dispărând. Experţii din Bangladesh estimează că se va pierde 17% din teritoriu în cazul creşterii cu un metru a nivelului apelor. Iar insule din Pacific precum Tuvalu sau Maldive vor dispărea complet.
Avertismentul vine din partea a patru oameni de ştiinţă care au studiat schimbarea climatică. Experţii din SUA, Australia, Franţa şi Germania sunt toţi specialişti în creşterea nivelului apelor
Acum doi ani, ONU estima că în cel mai rău caz de creştere globală a creşterii nivelului apelor este de 59 cm până în 2100.
Acum cercetătorii în cauză avertizau că de fapt cifrele vor fi la valoarea dublă.
Datele arată că Groenlanda pierde 200-300 de kilometri cubi de gheaţă în fiecare an- cantitatea pe care o are toată Europa Arctică. Numai acest fapt contribuie la creşterea nivelului apelor cu peste un milimetru pe an, deşi acum zece ani contribuţia Groenlandei era zero.
Cele mai recente date din satelit arată nivelul apelor creşte cu peste trei milimetir pe an- dublul faţă de media sec.20.
Antena3.ro

×
Parteneri
Românii vor avea încă o zi liberă în plus în mini-vacanța de Paște
x close