Antena 3 CNN Externe Noi conflicte armate în Yemen. Preşedintele ameninţă cu războiul civil

Noi conflicte armate în Yemen. Preşedintele ameninţă cu războiul civil

Noi conflicte armate în Yemen. Preşedintele ameninţă cu războiul civil
Sursa foto: Foto: EPA/Intact Images
26 Mai 2011   •   13:03

Zeci de yemeniţi au fost ucişi în timpul unor conflicte armate miercuri noapte, în capitala Sana, iar preşedintele Ali Abdullah Saleh ameninţă cu războiul civil, informează Reuters.

Ministrul Apărării din Yemen a declarat că cel puţin 28 de persoane au fost ucise într-o explozie la un depozit de arme din Sana. Un procuror a ordonat arestarea imediată a liderilor "rebeli" ai tribului condus de familia al-Ahmar.

Un oficial al Guvernului a anunţat că sediul unei televiziuni a opoziţiei a fost distrus, dar nu a oferit detalii suplimentare.

Oamenii din Sana au început să îşi părăsescă locuinţele, de teama violenţelor care au început să apară în mai multe zone ale capitalei şi ameninţă să se extindă. Începând de luni, peste 40 de oameni au murit în timpul luptelor.

Cele mai recente ciocniri au avut loc între trupele lui Sadiq al-Ahmar şi forţele armate loiale regimului lui Salleh, care încearcă să apere clădirile Guvernului de contestatarii preşedintelui.

Martorii susţin că reşedinţa lui al-Ahmar a fost sever avariată în timpul luptelor, iar exploziile din timpul nopţii se aud ca arme diferite de mitralierele sau mortierele folosite în ultimele zile.

O ţară ce se confrunta dinaintea revoltei cu dificultăţi financiare, Yemen riscă să ajungă în pragul colapsului total, ceea ce ar însemna un risc major pentru securitatea din zonă. Statele Unite şi Arabia Saudită au încercat să ofere ajutor pentru rezolvarea crizei din Yemen, care ar putea deveni bază operaţională pentru al-Qaida odată cu instalarea anarhiei.

×
Subiecte în articol: Yemen razboi civil
Parteneri
O dronă militară s-ar fi prăbuşit în apropiere de Brăila
x close