Antena 3 CNN Externe Noi scurgeri radioactive înregistrate la Fukushima

Noi scurgeri radioactive înregistrate la Fukushima

Noi scurgeri radioactive înregistrate la Fukushima
01 Iul 2013   •   16:29

Operatorul centralei nucleare Fukushima a anunţat că a descoperit un nivel ridicat de elemente radioactive în apa subterană din apropierea reactoarelor, aproape de ocean, şi s-a declarat incapabil să precizeze dacă această apă se scurge sau nu în mare.

Exploatantul, Tokyo Electric Power, a detectat un nivel de 3.000 de becquereli pe litru de apă al unor substanţe radioactive, producătoare de raze beta, precum stronţiu 90, în lichidul extras vineri dintr-un un nou punct de prelevare situat între reactoarele nucleare şi mare, relatează mediafax.

Acest nivel de radioactivitate depăşeşte de zeci de ori doza maximă admisă pentru apa de mare.

Totuşi, compania este mai prudentă în a da informaţii categorice "în prezent nu se poate stabili dacă apa radioactivă se scurge sau nu în oceanul din apropiere".

TEPCO promite să intensifice controalele.

Centrala nucleară Fukushima Daiichi a fost avariată în urma unui seism puternic urmat de un tsunami devastatator pe 11 martie 2011, în nord-estul arhipelagului nipon.

Întreruperea alimentării cu electricitate, în haosul ce a urmat cutremurului, a condus la oprirea sistemelor de răcire a combustibilului, care s-a topit în trei dintre cele şase reactoare ale instalaţiei, ceea ce a provocat răspândirea numeroaselor elemente radioactive în mediul înconjurător.

×
Parteneri
Ciclonul care a făcut ravagii în Europa se apropie de România!
x close