Antena 3 CNN Externe Noi tensiuni în Marea Chinei: Nave chineze au pătruns în apele teritoriale ale insulelor disputate cu Japonia

Noi tensiuni în Marea Chinei: Nave chineze au pătruns în apele teritoriale ale insulelor disputate cu Japonia

Noi tensiuni în Marea Chinei: Nave chineze au pătruns în apele teritoriale ale insulelor disputate cu Japonia
30 Iun 2014   •   09:34

Două nave chineze au pătruns luni dimineaţă în apele teritoriale ale insulelor nelocuite controlate de Japonia, dar revendicate de China, a anunţat Tokyo, citat de AFP.

Aceste nave au fost reperate de gărzile de coastă japoneze în jurul orei locale 10:30 (01:30 GMT) în apropierea acestor acestor teritorii gestionate de Tokyo sub numele de Senkaku, despre care Beijingul consideră că i-ar aparţine sub numele de Diaoyu.

Relaţiile dintre China şi Japonia, cele mai importante puteri economice asiatice, au avut mult de suferit în ultimii doi ani, nu numai din cauza acestui diferend teritorial, dar şi a unor dispute cu conotaţie istorică.

Este pentru a treia oară de la începutul lunii iunie când ambarcaţiuni chineze se aventurează în aceste ape, alimentând temeri legate de un eventual incident între cele două ţări. Diferendul a fost readus în actualitate de decizia Japoniei de a naţionaliza trei dintre insulele Senkaku în septembrie 2012.

De atunci, Beijingul trimite cu regularitate nave şi avioane în apropiere de aceste insule situate la 200 de kilometri nord-est de Taiwan şi la 400 de kilometri la vest de Okinawa (sudul Japoniei).

Beijingul a instaurat de asemenea la sfârşitul lui noiembrie o zonă de indentificare aeriană deasupra Mării Chinei Orientale ce înglobează arhipelagul Senkaku. Această iniţiativă a fost denunţată atât de Tokyo, cât şi de Washington şi nu numai.

×
Parteneri
Bani de la stat pentru tinerii care își găsesc un loc de muncă
x close