Antena 3 CNN Externe Noi valuri de proteste în Egipt. Decretul prezidenţial îi conferă lui Mohamed Morsi o poziţie de "nou faraon"

Noi valuri de proteste în Egipt. Decretul prezidenţial îi conferă lui Mohamed Morsi o poziţie de "nou faraon"

Noi valuri de proteste în Egipt. Decretul prezidenţial îi conferă lui Mohamed Morsi o poziţie de "nou faraon"
23 Noi 2012   •   16:44

Opoziţia democrată din Egipt a organizat, vineri, un marş pe străzile din Cairo, pentru a protesta împotriva măsurilor de modificare a Constituţiei, iniţiate de preşedintele Mohamed Morsi.
Aceste iniţiative i-ar atribui liderului egiptean noi puteri constituţionale, iar criticii interpreteză aceste aspecte ca pe o lovitură de stat.

Decretul prezidenţial a fost dat ieri şi este menit să acorde preşedintelui Morsi noi atribute executive. Cel mai controversat punct al acestui decret este cel referitor la sistemul judiciar, în care se specifică că orice decizie a preşedintelui nu poate fi contestată de nicio o Curte de justiţie din Egipt.

Mii de protestari s-au strâns în Piaţa Tahrir, la chemarea mai multor forţe din opoziţie care au cerut anularea decretului.

Zeci de manifestanţi au fost răniţi în confruntările care au avut loc între susţinătorii lui Morsi şi opozanţii acestuia.
În Alexandria, sediul partidului lui Morsi, Libertate şi Dreptate, a fost incendiat de mulţimea furioasă.

Mohamed ElBaradei, figura centrală a opoziţiei egiptene, l-a acuzat deseori pe Mohamed Morsi că doreşte să devină un "nou faraon" prin lărgirea ariei de autoritate conferite de legea supremă din stat.

×
Subiecte în articol: proteste Mohamed Morsi Cairo piata tahrir
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close