Antena 3 CNN Externe Noile sancţiuni impuse Rusiei de UE au intrat în vigoare

Noile sancţiuni impuse Rusiei de UE au intrat în vigoare

Noile sancţiuni impuse Rusiei de UE au intrat în vigoare
Sursa foto: Foto: Intact Images/EPA
de M.Z.    |    12 Sep 2014   •   12:22
Noile sancţiuni europene impuse Moscovei cu scopul de a limita finanţarea economiei ruse au intrat în vigoare vineri dimineaţa, odată cu publicarea acestora în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene (UE).
 
Sancţiunile - impuse Rusiei de Uniunea Europeană, pentru intervenţia făcută în Ucraina - prevăd, de asemenea, măsuri specifice împotriva unor ruşi şi ucraineni acuzaţi că sunt implicaţi în conflictul din Ucraina.
 
Principalele concerne petroliere şi din industria de armament a Rusiei nu vor mai avea acces la pieţele europene de capital.

Sancţiiunile blochează atât finanţarea datoriei a trei companii petroliere, şi anume Rosneft, Transneft şi filiala petrolieră a gazprom - Gazprom Neft, cât şi a trei din sectorul Apărării, OPK, Oboronprom, United Aircraft Corporation şi Uralvagonzavod.
 
Sunt vizate, de asemenea, nouă întreprinderi care produc bunuri cu dublă întrebuinţare - civilă şi militară -, cu care europenii au interdicţia să facă comerţ.
 
Pe lista de 24 de ruşi şi ucraineni vizaţi de blocarea averilor şi interdicţia de a călători în UE figurează Serghei Şoigu, prezentat ca un apropiat al lui Vladimir Putin, vicepreşedintele rus Iuri Vorobiov şi o serie de vicepreşedinţi ai Dumei de Stat (Camra inferioară a Parlamentului rus), şi anume Vladimir Vasiliev, Ivan Melnikov şi Igor Lebedev.

Pe lista celor 24 de personalităţi vizate de măsurile restrictive ale UE se află, de asemenea, Aleksei Naumets, general rus având legătură cu prezenţa militarilor ruşi în Ucraina, precum şi mai mulţi lideri separatişti ucraineni, printre care Aleksandr Zaharcenko, "premierul" Republicii Doneţk, şi Ghennadi Tsipkalov, "premierul Republicii Lugansk". 
 
Moneda rusească a atins, vineri, un nou minim record în raport cu dolarul american, în urma înăspririi sancţiunilor europene şi americane care vizează în special sectorul petrolier, vital pentru economia Rusiei, aflată în pragul recesiunii.

Măsurile au fost adoptate săptămâna trecută, dar cele 28 de guverne nu s-au înţeles decât ieri asupra aplicării lor.

Uniunea Europeană a decis, joi, aplicarea sancţiunilor economice consolidate împotriva Rusiei, după un acord în acest sens al şefilor de stat şi de guvern din UE, la 30 august, în urma informaţiilor cu privire la intrarea trupelor ruse în Ucraina şi participarea directă la confruntări. 

Statele Unite vor anunţa de asemenea, astăzi, noi sancţiuni care ar putea afecta în special băncile ruseşti. 

La rândul ei, Rusia a ameninţat cu represalii economice care, în opinia sa, vor provoca "stagnare şi şomaj" în Uniunea Europeană.

Pachetul de sancţiuni finalizat săptămâna trecută a fost aprobat luni, dar reprezentanţii celor 28 de state membre UE au aşteptat înainte de a le aplica, după anunţul cu privire la armistiţiul între Kiev şi separatişti. 
 
Reprezentanţii UE au anunţat joi că sancţiunile vor intra vineri în vigoare şi s-au declarat dispuşi să le "suspende" şi chiar să le "anuleze" până la sfârşitul lunii septembrie, în funcţie de evoluţia situaţiei din teren. 

×
Subiecte în articol: Proteste Ucraina
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close