Antena 3 CNN Externe Norul de cenuşă din Islanda va ajunge în Scoţia, Franţa şi Spania. Vezi traseul

Norul de cenuşă din Islanda va ajunge în Scoţia, Franţa şi Spania. Vezi traseul

Norul de cenuşă din Islanda va ajunge în Scoţia, Franţa şi Spania. Vezi traseul
Sursa foto: Foto: Intact Images/EPA
23 Mai 2011   •   09:10

Norul de cenuşă apărut în urma erupţiei vulcanului islandez Grimsvoetn va ajunge marţi în nordul Scoţiei, iar joi ar putea afecta vestul Franţei şi nordul Spaniei, a avertizat organizaţia europeană pentru securitate aeriană Eurocontrol, relatează AFP.

"Ne aşteptăm ca norul de cenuşă să ajungă în nordul Scoţiei marţi, 24 mai. Dacă emisiile vulcanice continuă cu aceeaşi intensitate, norul ar putea ajunge în vestul spaţiului aerian francez şi în nordul Spaniei joi, 26 mai", afirmă Eurocontrol într-un aviz publicat pe site.

Acum, coloana de fum şi cenuşă aruncată de vulcan s-a înălţat periculos, la 20 de kilometri altitudine.

Norul a perturbat traficul aerian din Islanda. Autorităţile speră să redeschidă luni principalul aeroport, închis în urma erupţiei vulcanice care afectează ţara însă de sâmbătă, a declarat o purtătoare de cuvânt pentru CNN.

O mică parte din spaţiul aerian al Groenlandei, teritoriu autonom al Danemarcei, va fi închisă până luni, ora 14.00 (15.00 ora României), în urma erupţiei vulcanului islandez Grimsvötn, a declarat organismul danez de control al traficului aerian, Naviair.

O uşoară perturbare a traficului aerian se înregistrează şi în Norvegia, din cauza norului de cenuşă de la vulcanul islandez. Astfel, zborurile între Norvegia continentală şi arhipelagul Svalbard (Spitzberg), în Arctica, urmează să fie suspendate luni din cauza norului de cenuşă provenind de la vulcanul islandez Grimsvotn, a anunţat operatorul aeroporturilor norvegiene, Avinor. Doar două zboruri vizează această măsură.

Mai multe zboruri vor fi anulate în Europa ca urmare a erupţiei unui vulcan în Islanda, au anunţat, luni, autorităţile franceze.

Acest vulcan se află sub cel mai mare gheţar din Islanda şi a intrat în erupţie sâmbătă seara. Un nor mare de fum s-a ridicat deasupra craterului.
  
Vulcanul Grimsvoetn se află sub gheţarul Vatnajoekull (sud-estul Islandei). Acesta este vulcanul cel mai activ din Islanda, el înregistrând nouă erupţii în perioada 1922-2004.


×
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close