Antena 3 CNN Externe Se încheie era Merkel. Cine va fi noul cancelar al Germaniei

Se încheie era Merkel. Cine va fi noul cancelar al Germaniei

Peste 60 de milioane de cetățeni germani își aleg astăzi membrii celui de-al douăzecilea Bundestag. În urma scrutinului va fi stabilit și noul cancelar.

Se încheie era Merkel. Cine va fi noul cancelar al Germaniei
Sursa foto: Getty Images/Twitter/ctxt_es
de Alexandra Ionescu    |    26 Sep 2021   •   17:44

Este finalul unei ere, după ce Angela Merkel a condus Germania timp de 16 ani.

În campania electorală, atât Olaf Sholz, cât și conservatorul Armin Laschet au afirmat foarte ferm împotriva vaccinării.

Perspectiva europeană a celor doi candidați

Din punct de vedere al Europei, Sholz se declară un susținător un susținător al Uniunii Europene, un continent european unit fiind unul dintre dezideratele Partidului Social Democrat.

Din funcția de Ministru Federal de Finanțe, Sholz a girat o schimbare esențială de curs politic, prin alocarea de 750 de miliarde de euro pentru amortizarea urmărilor pandemiei, iar pe de altă parte, a acceptat ideea datoriilor europene mutuale, un subiect tabuu în Germania până de curând, și a explicat că acest pas reprezintă o dovadă de solidaritate europeană și că va continua să rămână adeptul acestei formule.

Se poate presupune că un guvern condus de Social Democrați își va asuma riscuri financiare mai mari în Europa, asta și pentru că, până nu demult, Sholz a fost un apărător înfocat al așa-numitului principiu ”zero-negru”, adică înfrânarea îndatorării în bugetul german, o regulă constituțională.

Sholz vrea un consens european în domeniile fierbinți precum migrația și taxarea companiilor, și subliniază și importanța protejării statului de drept, în contextul în care Europa, potrivit lui, este o coaliție de democrații liberale.

Mesajul conservatorului Armin Laschet nu este fundamental diferit. În campania electorală, de fiecare dată când s-a vorbit despre subiecte importante el a subliniat importanța unei Europe unite și a scos în evidență insuficiența deciziilor care se iau strict la nivel național, și care nu sunt atât de bune pentru a supraviețui în lumea aceasta globalizată.

Social democratul Olaf Sholz este favoritul pentru funcția de cancelar al Germaniei, partidul care îl susține fiind creditat în urma sondajelor de opinie cu șansa de a obține cele mai multe voturi în alegerile generale.

Sholz are 25% din intențiile de vot, în timp ce Uniunea Creștin Democrată a crescut în preferințele electorale în ultimele zile și este la nivelul de 22%.

×
Subiecte în articol: Germania alegeri sholz armin laschet cancelar
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close