Antena 3 CNN Externe Noul guvern italian trece la treabă: Au fost anunţate primele măsuri economice din mandat

Noul guvern italian trece la treabă: Au fost anunţate primele măsuri economice din mandat

Noul guvern italian trece la treabă: Au fost anunţate primele măsuri economice din mandat
Sursa foto: Foto: Agerpres/AP
19 Mai 2013   •   15:07
Noul guvern italian, condus de premierul Enrico Letta, a anunţat primele măsuri economice din mandat, estimate să aibă un impact de 3 miliarde euro, printre care suspendarea unei taxe asupra reşedinţei principale şi creşterea resurselor unui fond pentru angajaţii aflaţi în şomaj tehnic.
Măsurile corespund minimal promisiunilor noului executiv şi nu abordează principala prioritate naţională identificată de mediul politic, respectiv şomajul în rândul tinerilor, transmite Wall Street Journal (WSJ).
Totuşi, deciziile inaugurale ale cabinetului Letta reprezintă un progres important pentru scena politică italiană, având în vedere tensiunile din interiorul coaliţiei de guvernare, formată din principalele partide de centru-stânga, respectiv centru-dreapta.
Letta, liderul aripii de centru-stânga din coaliţie, şi vicepremierul Angelino Alfano, reprezentantul formaţiunii de centru-dreapta a fostului premier Silvio Berlusconi, s-au arătat optimişti după şedinţa de vineri a cabinetului, miniştrii reuşind să evite disputele obişnuite din ultimele săptămâni.
"Am înscris un gol din prima încercare", a declarat Alfano, susţinut de partidul de centru-dreapta PdL, care a cerut eliminarea taxei asupra reşedinţei primare introdusă de fostul premier Mario Monti.
Letta a subliniat că guvernul a suspendat varianta actuală a taxei, scadentă în iunie, dar intenţionează să prezinte în această vară o reformă a codului fiscal în privinţa taxării proprietăţilor imobiliare.
Guvernul de la Roma atrage anual venituri de 44 miliarde euro din taxe asupra proprietăţilor imobiliare.
Reforma codului fiscal "va ajuta populaţia şi sectorul construcţiilor", a declarat premierul, precizând că statul va oferi firmelor şi companiilor credite fiscale şi rate mai reduse de impozitare pe proprietăţile unde se desfăşoară activităţi de producţie.
Decizia de a reduce taxele pe proprietate este populară în Italia, unde rata de împroprietărire este ridicată, însă reduc spaţiul de manevră al guvernului pe un alt front de importanţă majoră, respectiv reducerea taxelor pe venituri şi profit.
Cealaltă măsură adoptată de noul guvern prevede finanţarea cu 1 miliard de euro a unui fond destinat persoanelor aflate în şomaj tehnic. Mai precis, fondul vizează sprijinirea companiilor astfel încât să nu reducă numărul de angajaţi, contribuind la finanţarea programelor de şomaj tehnic.
Măsura vizează mai degrabă limitarea şomajului, fără a contribui la reducerea indicatorului, ajuns la nivelul record de 11,5%.
Letta încearcă să introducă măsuri de reducere a taxelor pentru angajaţii noi, însă nu a identificat încă o variantă viabilă, deoarece un astfel de program va genera costuri ridicate.
 

×
Subiecte în articol: roma guvern mandat proprietati imobiliar
Parteneri
Cod galben de vreme rea pentru jumătate de țară
x close