Antena 3 CNN Externe Noul premier al Libiei, un fost opozant al defunctului dictator Muammar Gaddafi

Noul premier al Libiei, un fost opozant al defunctului dictator Muammar Gaddafi

Noul premier al Libiei, un fost opozant al defunctului dictator Muammar Gaddafi
Sursa foto: Foto: magzcanada.com
de M.Z.    |    15 Oct 2012   •   08:52

Noul premier al Libiei, Ali Zeidan, ales în această funcţie duminică seara, de către Congresul General Naţional (CGN) libian, este un fost opozant al regimului lui Muammar Gaddafi.

"Ali Zeidan este premier şi i se cere să îşi formeze Guvernul în termen de două săptămâni începând de la data alegerii sale", a declarat preşedintele Legislativului, Mohamed al-Megaryef, pentru televiziunea libiană, informează AFP.

Susţinut de către liberali, Zeidan a fost ales cu 93 de voturi, în timp ce contracandidatul său, actualul ministru pentru Guvernanţă Locală Mohamed al-Hrari, susţinut de către islamişti, a obţinut 85 de voturi. Votul a fost difuzat în direct de televiziunea libiană.

Noul premier Ali Zeidan, este un fost opozant radical al dictatorului defunct Muammar Gaddafi, şi a fost susţinut de către Alianţa Forţelor Naţionale (AFN, liberală). Este de carieră diplomat şi a petrecut peste 30 de ani în exil, după ce a fugit, în 1980, în timp ce se afla la post la ambasada libiană din India.

El s-a alăturat Frontului Naţional libian de Salvare, o formaţiune din care făceau parte opozanţi ai fostului regim aflaţi în exil. Ulterior, a părăsit formaţiunea şi s-a consacrat, la Geneva, apărării drepturilor omului în Libia.

Contracandidatul său, Mohamed al-Hrari, un universitar în vârstă de 56 de ani, a fost susţinut de către islamiştii din Partidul Justiţiei şi Construcţiei (PJC), rezultat din mişcarea Fraţii Musulmani şi din independenţi care fac parte sau sunt influenţaţi de diverse curente islamiste.





×
Subiecte în articol: Libia
Parteneri
Crimă șocantă într-un bloc din Sectorul 2 al Bucureştiului
x close