Antena 3 CNN Externe Noul preşedinte al Surinam, un fost dictator şi traficant de droguri

Noul preşedinte al Surinam, un fost dictator şi traficant de droguri

Noul preşedinte al Surinam, un fost dictator şi traficant de droguri
20 Iul 2010   •   14:17

Fostul dictator Desi Bouterse a fost ales preşedinte al Surinam, în ciuda eforturilor opoziţiei de a preveni revenirea lui la putere. Bouterse a fost ales în funcţia de preşedinte al ţării din America de Sud după ce a primit 36 de voturi din cele 51 ale parlamentului.

Desi Bouterse a cerut "reconciliere naţională" după ce a fost anunţat învingător. "Întind mâna tuturor celor care consideră că sunt adversarii mei şi îi rog să lase trecutul în urmă pentru a cosntrui împreună această ţară", a declarat Bouterse, citat de Associated Press.

Partidele de opoziţie din Surinam l-au acuzat pe Bouterse, în vârstă de 64 de ani, că a dorit preşedinţia pentru a pune capăt procesului mult amânat în care este implicat, privind execuţia a 15 opozanţi politici în timpul regimului său din 1982.

În 2007, Bouterse şi-a cerut pentru prima oară scuze într-un cadru public pentru crimele din 1982, dar a negat orice implicare.

Noul preşedinte al Surinam are de asemenea un mandat de arestare internaţional remis pe numele lui pentru trafic de droguri. În 1999, un tribunal olandez l-a condamnat pentru trafic de cocaină, dar Bouterse a reuşit să evite timp de 11 ani închisoarea, cele două ţări neavând un tratat de extrădare.

Bouterse a venit la putere prima oară în 1980, după o lovitură de stat. A renunţat în 1987, dar a preluat pentru scurt timp puterea după o nouă lovitură militară în 1991.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: traficant de droguri
Parteneri
Termoenergetica opreşte apa caldă în 100 de blocuri din Bucureşti
x close