Antena 3 CNN Externe Noul Secretar de Stat american, John Kerry, un politician cu experienţă internaţională solidă

Noul Secretar de Stat american, John Kerry, un politician cu experienţă internaţională solidă

Noul Secretar de Stat american, John Kerry, un politician cu experienţă internaţională solidă
02 Feb 2013   •   09:53

John Kerry este de vineri seară noul secretar de Stat american, succedând-o pe Hillary Clinton care şi-a oferit o baie de mulţime la Departamentul de Stat din Washington, pentru rămas-bunul marcat de un atentat antiamerican la Ankara, relatează AFP.
   
Pentru această ultimă zi orchestrată la milimetru, cel de-al 67-lea secretar de Stat american şi-a trimis scrisoarea de demisie preşedintelui Barack Obama, exprimându-şi "mândria faţă de ceea ce am reuşit împreună în numele poporului american, pentru interesele şi valorile noastre".
   
Kerry, numit la 21 decembrie de către preşedintele Obama şi confirmat marţi de către Senat, a fost învestit la sfârşitul zilei în cursul unei ceremonii private de depunere a jurământului în faţa unuia dintre cei nouă judecători ai Curţii Supreme.
   
Noul secretar de Stat se va adresa luni dimineaţă celor 70.000 de persoane care formează gigantul minister cu cele 275 de posturi în întreaga lume. Fotografia şi biografia sa au înlocuit-o deja pe cea a lui Clinton pe site-ul de Internet al Departamentului de Stat, conform Mediafax.

John Kerry se numără printre puţinii lideri americani cu o solidă experienţă internaţională.

De la alegerea sa la conducerea Comisiei pentru Afaceri Externe din Senat, la sfârşitul lui 2008, John Kerry a mers în Afganistan, Pakistan, Egipt, Israel, Gaza, Siria, Iordania, Darfour, Beijing.

Ales în Senat în 1984, el candidează la alegerile prezidenţiale din 2004 din partea democraţilor. În faţa preşedintelui George W. Bush, el denunţă informaţiile incorecte care au condus la declanşarea războiului din Irak şi face din restabilirea prestigiului american o prioritate a campaniei sale. Preşedintele în exerciţiu, care va fi reales, îi aminteşte senatorului Kerry că a votat pentru război, ca mulţi dintre colegii săi.

În Camera superioară a Congresului, el are numeroşi prieteni din cealaltă tabără, începând cu John McCain.

Din septembrie, John McCain şi aliaţii săi au ridicat un zid împotriva lui Susan Rice, acuzând-o că a înşelat americanii în declaraţiile sale privind atacul de la consulatul din Benghazi, în Libia. Accidental, mulţi au sugerat numele lui John Kerry drept o alegere preferabilă.

"Domnule secretar de Stat", şi-a permis John McCain să i se adreseze lui John Kerry în cadrul unei conferinţe de presă comune pe un alt subiect. "Domnule preşedinte", a ripostat John Kerry. McCain a pierdut şi el un scrutin prezidenţial, în 2008.

"Iată ce se întâmplă când aduceţi împreună doi perdanţi!", a adăugat acesta, izbucnind în râs.

Catolic, căsătorit cu moştenitoarea Heinz, Teresa, John Kerry este fiul unui pilot din al Doilea Război Mondial şi al unui diplomat. El a povestit că s-a aventurat pe bicicletă în Berlinul de Est, acolo unde tatăl său se afla la post, în Germania. După ce a urmat studiile la Universitatea Yale, el a intrat în armată şi a luptat în Vietnam, ca şi John McCain, înainte de a denunţa public războiul, la întoarcerea sa, în 1971.

În Senat, el apără în zadar un proiect de lege privind reducerea emisiilor cu efect de seră, un dosar în privinţa căruia este foarte implicat.

După alegerea lui Barack Obama, el este emisar în dosare fierbinţi ale diplomaţiei, în special în Orientul Mijlociu. El este cel pe care preşedintele l-a trimis la Islamabad pentru a încerca să calmeze spiritele în mai 2011, când aliaţii pakistanezi nu au fost informaţi în legătură cu raidul împotriva lui Osama ben Laden, liderul Al-Qaida.

În februarie 2009, el este unul dintre cei trei congresmeni americani care vizitează Fâşia Gaza, controlată de Hamas, pe care Statele Unite o consideră grupare teroristă.

El se întâlneşte de mai multe ori cu preşedintele sirian în 2010, înainte de declanşarea rebeliunii în ţară.

Dar John Kerry cunoaşte şi Europa şi mai ales Franţa, unde părinţii săi au petrecut numeroase veri. Senatorul vorbeşte foarte bine franceza.

John Kerry a fost votat de o majoritate covârşitoare a colegilor săi senatori pentru a prelua funcţia de secretar de Stat.

Dar calea este liberă, potrivit senatorilor republicani.

"Chiar dacă nu suntem de acord cu senatorul Kerry în privinţa unor probleme interne, el a făcut treabă bună în calitate de preşedinte al Comisiei pentru Afaceri Externe", a declarat republicanul Chuck Grassley în urmă cu câteva zile.

×
Parteneri
Crimă șocantă într-un bloc din Sectorul 2 al Bucureştiului
x close