Antena 3 CNN Externe Novak Djokovic, suspect că și-ar fi falsificat până și data testului COVID pe baza căruia spera să intre în Australia 

Novak Djokovic, suspect că și-ar fi falsificat până și data testului COVID pe baza căruia spera să intre în Australia 

O anchetă realizată de jurnaliștii BBC ridică suspiciuni îndoieli cu privire la momentul în care Novak Djokovic a fost testat pentru COVID.

Novak Djokovic, suspect că și-ar fi falsificat până și data testului COVID pe baza căruia spera să intre în Australia 
Sursa foto: Hepta/ Capital Pictures / Elena Leoni
de Georgiana Adam    |    28 Ian 2022   •   12:39

Este vorba despre testul cu ajutorul căruia sârbul a intrat în Australia pentru a încerca să participe la Australian Open.

Acest test a fost furnizat pentru a-l scuti de regulile care interziceau jucătorilor nevaccinați să participe la Grand Slam-ul de la Melbourne.

Ancheta jurnaliștilor de la BBC relevă faptul că numărul de serie de pe testul său din 16 decembrie pare să nu se încadreze într-o serie de astfel de coduri, corespunzătoare altor teste efectuate în Serbia în aceași perioadă.

În plus, aceeași anchetă constată că numărul respectiv este mai mare decât numărul de serie al celui de-al doilea rezultat, negativ, al testului efectuat șase zile mai târziu.

Cererea de viză a liderului mondial a fost în cele din urmă respinsă, dar nu din aceste motive.

Ce se pune, de fapt, la îndoială?

Documentele prezentate de avocații lui Djokovic la tribunalul federal din Australia includ două certificate de testare Covid (PCR), unul cu rezultat pozitiv, la 16 decembrie, și unul cu rezultat negativ, la 22 decembrie.

Un grup de investigație german, numit Zerforschung, a sesizat pentru prima dată discrepanța, deoarece testul anterior avea un cod de confirmare mai mare decât cel ulterior.

Zerforschung a publicat un articol intitulat "Testele PCR ale lui Novak Djokovic care călătoresc în timp" și a colaborat cu site-ul publicației Der Spiegel, care a relatat despre acest subiect.

BBC a dus ancheta mai departe, încercând să stabilească exact șirul evenimentelor și să găsească dovezi, pro sau contra concluziilor celor de la Zerforschung.

Astfel, potrivit BBC, Djokovic a fost testat în Serbia și a primit rezultatele de la Institutul de Sănătate Publică din Serbia.

"Toate aceste rezultate ale testelor au un cod unic de confirmare", indică jurnaliștii britanici.

BBC analizează codurile de confirmare emise de autoritățile sârbe

"Am dorit să verificăm dacă aceste numere sunt generate în ordine strict cronologică, într-o singură bază de date națională, în momentul procesării", arată BBC.

În caz afirmativ, acest lucru ar fi adus în discuție motivul pentru care testul anterior a avut un număr de serie mai mare.

Jurnaliștii BBC au colectat date din cât mai multe certificate de testare sârbești, pentru a plasa aceste coduri de confirmare pe o linie cronologică, 21 dintre ele fiind furnizate de colegii de la BBC cu sediul în Serbia.

Toate codurile au fost emise de Institutul de Sănătate Publică din această țară.

Alte 35 au fost obținute de la Milovan Suvakov, un cercetător sârb stabilit în SUA, care a postat unele dintre datele sale pe Twitter, cu protejarea identităților.

În baza acestor informații s-a alcătuit un grafic care a relevat faptul că, în toate cazurile, codurile de confirmare s-au încadrat în aceeași cronologie.

Analiza a relevat că, cu cât data rezultatului testului este mai timpurie, cu atât codul de confirmare este mai mic.

Tăcere din partea autorităților sârbe și a echipei lui Djokovic la întrebările BBC

Singurul caz care nu se potrivește în tipar, dintre toate codurile de confirmare pe care jurnaliștii BBC le-au plasat pe grafic, este testul pozitiv al lui Novak Djokovic, din 16 decembrie.

Se știe că cele două teste efectuate de Djokovic au fost procesate în laboratoare diferite.

Însă rezultatele testelor pe care BBC le-a adunat au fost procesate, de asemenea, în opt laboratoare diferite și nu există nimic care să sugereze că diferite laboratoare au loturi separate de coduri de confirmare.

Jurnaliștii de la BBC care au realizat ancheta au transmis toate concluziile lor în acest caz Institutului de Sănătate Publică din Serbia, precum și Biroului guvernamental pentru Tehnologia Informației.

Încercarea lor repetată de a obține o reacție s-a soldat fără un răspuns.

De asemenea, BBC a contactat echipa lui Djokovic pentru a explica discrepanțele, fără a primi vreun răspuns.

×
Subiecte în articol: test Australia
Parteneri
Ministrul Agriculturii, prima reacție în scandalul puilor vopsiţi
x close