Antena 3 CNN Externe "Nu-i vom lăsa să ne fure țara!" | Viktor Orban se răstește la Uniunea Europeană, în timp ce UE să pregătește să lase Ungaria pe tușă la discuțiile privind Ucraina

"Nu-i vom lăsa să ne fure țara!" | Viktor Orban se răstește la Uniunea Europeană, în timp ce UE să pregătește să lase Ungaria pe tușă la discuțiile privind Ucraina

Viktor Orban, premierul Ungariei, a răbufnit la adresa Uniunii Europene, pe care o acuză că șantajează țara sa.

de Redacția Antena 3 CNN    |    31 Ian 2024   •   17:11

În contextul în care Budapesta are parțial blocată finanțarea europeană, Orban a invocat migranții și activiștii LGBT.

Însă planul UE de a contracara jocurile pro-Moscova făcute de guvernul de la Budapesta are, de fapt, legătură cu opoziția constantă a Ungariei față de asistența financiară pentru Ucraina.

Ce spune Orban: nu permitem migranți și nu ne dăm copiii activiștilor LGBT pentru bani europeni

"Tot ceea ce putem spune, foarte calm, este că nu există nicio sumă de bani pentru care vom permite intrarea migranților. Nu există nicio sumă de bani pentru care să le permitem să ne fure țara. Nu există nicio sumă de bani pentru care să permitem genul de lucruri pe care le vedem în țările din Europa de Vest: amenințare teroristă, criminalitate, societăți paralele, și aș putea continua la nesfârșit.

Și nu există nicio sumă de bani pentru care să ne punem copiii sau nepoții în mâinile activiștilor LGBTQ. Acest lucru este imposibil. Nu, nu putem fi șantajați financiar pe aceste probleme. Pentru că patria noastră, pentru cine trăiește aici, și ceea ce se va întâmpla cu copiii și nepoții noștri, sunt lucruri mai importante decât banii", a declarat premierul ungar.

Revolta acestuia nu este neîntemeiată.

Financial Times a relatat existența unui plan UE menit să pedepsească Ungaria

Pe 29 ianuarie, ziarul britanic Financial Times a relatat, citând un document intern al UE, că Bruxelles-ul elaborează un plan de subminare a economiei ungare, dacă Budapesta persistă în blocarea, prin veto, a finanțării pentru Ucraina.

Potrivit publicației citate, UE ar urma să înghețe complet fondurile alocate Ungariei și să prăbușească cursul forintului, pentru a reduce atractivitatea investițională a țării.

Într-un interviu acordat presei britanice, ministrul maghiar pentru afaceri UE, Janos Boka, a susținut că țara sa nu va ceda șantajului și presiunii.

El a reamintit faptul că Budapesta a prezentat o propunere de compromis la Bruxelles, prin care ar urma accepte utilizarea fondurilor de la bugetul comunitar pentru a oferi asistență Ucrainei.

Ungaria vrea însă ca decizia să poată fi revizuită anual, sub condiția dreptului de veto, iar surse europene arată că propunerea ungară se lovește de opoziția unor state membre.

Liderii UE discută joi planul de a ocoli veto-ul lui Orban

În aceste condiții, liderii Uniunii Europene vor propune, joi, organizarea unei dezbateri anuale cu privire la un pachet de ajutor de 50 de miliarde de euro planificat pentru Ucraina, în încercarea de a depăși opoziția Ungariei.

Ajutorul ar urma să acopere nevoile Ucrainei pentru perioada 2024-2027.

Dezbaterea ajutorului pentru Ucraina ar urma să se bazeze pe rapoartele Comisiei Europene.

Proiectul de concluzii din 30 ianuarie, consultat de Reuters, spune următoarele:

"Consiliul European va organiza în fiecare an o dezbatere cu privire la punerea în aplicare a facilității, în vederea furnizării de orientări privind abordarea UE față de situația ce decurge din războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei."

La ultimul summit UE de la Bruxelles din 14-15 decembrie anul trecut, premierul ungar Viktor Orban a blocat amendamentele la bugetul comunitar pentru perioada 2024-2027, care prevedeau alocarea a 50 de miliarde de euro Ucrainei.

În schimb, a propus acordarea de asistență financiară către Kiev pe o bază anuală, cu posibilitatea revizuirii deciziei, sub control strict al cheltuirii fondurilor.

×
Parteneri
Datoria neştiută de 7.200 lei pe care fiecare român o are
x close