Antena 3 CNN Externe Număr record de imigranţi în Macedonia

Număr record de imigranţi în Macedonia

Număr record de imigranţi în Macedonia
Sursa foto: Foto: Agerpres
04 Sep 2015   •   14:07

Un număr record de 5.600 de imigranți au intrat joi în Macedonia din Grecia, mai mult de dublul numărului obișnuit pentru o singură zi, care variază între 2.000 și 3.000 de persoane, a declarat vineri Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiați (UNHCR), scrie Agerpres.

'5.600 de persoane au intrat ieri' în Macedonia, a declarat purtătoarea de cuvânt a UNHCR, Melissa Fleming, într-o conferință de presă, estimând că este vorba de un record pentru o singură zi și a explicat că este dificil de prezis ce se va întâmpla în următoarele săptămâni.

În general, afluxul de imigranți și refugiați se diminuează începând cu luna octombrie din cauza vremii nefavorabile în Marea Mediterană.

'Valul (de imigranți/refugiați/ este în creștere', remarcă Bertrand Desmoulins, reprezentantul Fondului Națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF) în Macedonia, care a răspuns la întrebările mass-media telefonic de la Geneva.

El a indicat, de asemenea, că proporția de femei și copii este în continuă creștere.

Mai ales că 'autoritățile (macedonene) nu înregistrează decât jumătate din persoanele' care sosesc din Grecia, fapt ce împiedică de facto accesul la ajutoarele umanitare distribuite în centrele de primire a imigranților/refugiaților, afirmă acesta.

Totuși, responsabilul UNICEF nu a putut să explice din ce motive — logistice sau politice — autoritățile din Macedonia procedează în acest mod. 'Guvernul, autoritățile locale sunt obligate să înregistreze ființele umane care trec frontiera', argumentează el.

Aproape 365.000 refugiați și imigranți au traversat Marea Mediterană începând din luna ianuarie și mai mult de 2.700 au murit, potrivit cifrelor publicate vineri de OIM. Peste 245.000 s-au dus în Grecia și peste 116.000 în Italia.

×
Subiecte în articol: imigranti refugiati emigranti
Parteneri
Horia Constantinescu a demisionat de la șefia ANPC
x close