Antena 3 CNN Externe Număr-record de morţi în SUA, din cauza virusului West Nile

Număr-record de morţi în SUA, din cauza virusului West Nile

Număr-record de morţi în SUA, din cauza virusului West Nile
Sursa foto: Foto: Agerpres/AP
de M.Z.    |    23 Aug 2012   •   09:00

Virusul West Nile, transmis de la ţânţari la om, a provocat moartea a 41 de persoane de la începutul anului în Statele Unite şi infectarea a 1.118 oameni, un record de la descoperirea sa în 1999, au anunţat miercuri autorităţile sanitare americane.

Mai mult, Autoritatea pentru controlul bolilor (CDC) a avertizat că numărul persoanelor afectate de acest virus de la începutul lui 2012 şi până în cea de-a treia săptămână a lunii august ar putea să crească în continuare.

"În mod obişnuit, avem un vârf la jumătatea lunii august, dar este nevoie de timp pentru a stabili numărul de persoane afectate" de virus şi "ne aşteptăm la noi cazuri în următoarele săptămâni", a explicat purtătoarea de cuvânt a CDC, Candice Burns Hoffman, potrivit AFP.

Jumătate dintre cazuri au fost înregistrate în statul Texas (sud), urmat de Mississippi (sud), Louisiana (sud), Dakota de Sud (nord) şi Oklahoma (sud).

Boala s-a răspândit în special în Dallas şi în împrejurimi, iar autorităţile locale au început să pulverizeze, săptămâna trecută, pesticide pentru eradicarea ţânţarilor purtători de virus.

În Texas, de la începutul anului, virusul a provocat moartea a 19 persoane şi a infectarea altor 537. Circa 323 de persoane afectate riscă să rămână cu sechele la nivel neurologic şi în prezent sunt spitalizate. În Louisiana, virusul s-a soldat cu şase morţi din 73 de cazuri înregistrate.
   
În 2011, 43 de persoane au murit şi 712 au fost afectate din cauza virusului Nilului de Vest în SUA.

Ce factori favorizează boala şi cum se manifestă aceasta


Numărul record de cazuri înregistrate în 2012 ar putea fi cauzat de iarna deosebit de caldă, primăvara precoce şi vara călduroasă. Dar există şi alţi factori care favorizează boala şi anume păsările care transportă virusul (transmis ulterior la om prin intermediul ţânţarilor), numărul ţânţarilor şi comportamentul oamenilor.

Cea mai bună modalitate de a lupta împotriva virusului este aceea de a folosi substanţe repelente, de a purta mâneci lungi şi de a evita ieşirile seara, când ţânţarii sunt deosebit de activi. Ea a sugerat, de asemenea, să se golească zonele unde se acumulează apa, deoarece aici se reproduc insectele.

Virusul West Nile, identificat pentru prima dată în Uganda în 1937, poate determina trei forme de reacţii la om. În cele mai multe cazuri, acesta trece neobservat dar poate provoca, de asemenea, simptome care seamănă cu gripa, iar într-un număr mic de cazuri poate duce la complicaţii cum ar fi meningita şi encefalita. Boala poate fi mortală în acest caz.

Pentru moment nu există un tratament specific pentru această boală, iar 80% dintre persoanele infectate nu prezintă niciun simptom.

×
Subiecte în articol: west nile SUA morti tantari
Parteneri
ANM anunţă prognoza meteo pentru Săptămâna Mare
x close