Antena 3 CNN Externe Numărul doi din al-Qaida ar putea fi mort. Ar fi o lovitură grea pentru reţeaua teroristă

Numărul doi din al-Qaida ar putea fi mort. Ar fi o lovitură grea pentru reţeaua teroristă

Numărul doi din al-Qaida ar putea fi mort. Ar fi o lovitură grea pentru reţeaua teroristă
Sursa foto: Foto: Mediafax/AFP
de M.Z.    |    05 Iun 2012   •   13:03

Numărul doi din ierarhia al-Qaida, Abu Yahya al-Libi, se pare că a murit într-un raid al mai multor avioane americane fără pilot, după ce aparatele de zbor au ucis luni 15 presupuşi insurgenţi în regiunea tribală din nord-vestul Pakistanului.

"Oamenii sunt foarte curioşi să afle dacă acesta mai trăieşte. Va fi nevoie de timp pentru a şti sigur dacă a murit. Dar este vorba despre numărul doi în ierarhia al-Qaida, ar fi o lovitură foarte grea", a declarat un oficial american, potrivit AFP.

Abu Yahya al-Libi a mai fost declarat mort - dintr-o eroare - în urma unui atac cu avioane fără pilot, în decembrie 2009.

Deşi oficialii citaţi au declarat că ţinta atacului a fost Abu Yahya al-Libi, aceştia nu au putut preciza dacă secundul din organizaţia teroristă e mort sau nu.

O sursă din serviciile de securitate pakistaneze, citată de New York Times, a spus că "s-ar părea că este mort".

"Ar fi o lovitură gravă pentru al-Qaida, eliminarea numărului doi în ierarhie, de două ori în mai puţin de un an", a declarat un oficial american sub protecţia anonimatului.

Fostul număr doi din al-Qaida, Atiyah abd al-Rahman, a fost ucis în Pakistan, în zona tribală Waziristan, pe 22 august.

Abu Yahyia al-Libi, un libian considerat unul dintre principalii strategi ai al-Qaida, a apărut în ultimii ani în mai multe mesaje video ale reţelei teroriste. În martie, el îi îndemna pe rebelii libieni să îşi continue ofensiva împotriva regimului Gaddafi.

Cei 15 presupuşi terorişti au fost ucişi luni dimineaţă într-un atac al avioanelor americane fără pilot, în Pakistan, pe fondul intensificării atacurilor, în urma conferinţei NATO de luna trecută de la Chicago.

Săptămâna trecută, numărul doi din ierarhia al-Qaida Afganistan, Sakhr al-Taifi, a fost ucis în timpul unui bombardament din estul ţării, lansat de forţa armată a NATO în Afganistan (ISAF), care a şi făcut acest anunţ.

Fondatorul reţelei teroriste al-Qaida, Osama bin Laden, a fost ucis pe 2 mai 2011 în Pakistan, de un comando american.
   
Ayman al-Zawahiri a preluat conducerea reţelei teroriste după uciderea lui ben Laden. Organizatorul unor operaţiuni şi principal purtător de cuvânt al reţelei al-Qaida, el este acum cel mai căutat om din lume. Autorităţile americane au pus o recompensă de 25 de milioane de dolari pentru capturarea sa.



×
Parteneri
Crimă șocantă într-un bloc din Sectorul 2 al Bucureştiului
x close