Antena 3 CNN Externe Numărul doi în ierarhia Al-Qaida, ucis într-un atac american în Yemen

Numărul doi în ierarhia Al-Qaida, ucis într-un atac american în Yemen

Numărul doi în ierarhia Al-Qaida, ucis într-un atac american în Yemen
Sursa foto: Foto: dw.de
16 Iun 2015   •   09:20
UPDATE 09.20 - Organizaţia Al-Qaeda din Yemen a confirmat decesul liderului Nasser al-Wahishi, numărul doi în cadrul reţelei Al-Qaida, a fost ucis vineri într-un atac cu un avion american fără pilot în regiunea Hadramout, în Yemen, au declarat doi oficiali yemeniţi din domeniul securităţii pentru CNN.
Atât "martiriul" lui al-Wahishi, cât şi numirea comandantului militar AQPA Qasm al-Rimi, cunoscut şi ca Abu Hureira al-Sanaani, în locul acestuia sunt anunţate, în mesaje postate de Twitter, de către agenţi AQPA cunoscuţi.
 

Liderul Al-Qaida în Yemen, Nasser al-Wahishi, a fost vizat săptâmâna trecută de atacul unei drone americane, a anunţat Washington Post, care citează responsabili americani.

Potrivit acestor responsabili neindentificaţi, încă nu se ştie dacă acest conducător al Al-Qaida a fost ucis, neexistând deocamdată o confirmare oficială.

CNN, care se citează doi responsabili ai securităţii naţionale în Yemen sub protecţia anonimatului, afirmă că acest înalt responsabil al Al-Qaida ar fi fost ucis vineri în regiunea Hadramout, la est de Aden.

Al-Qaida în Yemen, numită şi Al-Qaida în Peninsula Arabică (AQPA), este considerată de Washington aripa cea mai periculoasă a mișcării islamiste radicale, amintește AFP.

SUA anunţaseră în octombrie 2014 că oferă 45 de milioane de dolari ca recompensă pentru capturarea a opt conducători ai grupului, între care şi şeful acestuia, Nasser al-Wahishi.

AQPA s-a născut în ianuarie 2009 din fuziunea aripilor saudită şi yemenită ale Al-Qaida.

Această dualitate se observă în conducerea organizaţiei. Șeful AQPA este un yemenit evadat din închisoare în 2006, care a fost desemnat în 2013 drept adjunct al şefului reţelei Al-Qaida, Ayman al-Zawahiri.

Adjunctul lui Wahishi este un saudit, Said al-Shihri, eliberat din centrul militar de detenție american de la Guantanamo (Cuba) în 2007.

Grupul extremist, prezent în special în sudul şi în sud-estul Yemenului, a profitat de slăbirea puterii centrale în 2011 pentru a declanșa insurecția populară împotriva ex-președintelui Ali Abdallah Saleh, consolidându-și influența în țară.

 

×
Subiecte în articol: al-Qaida Yemen
Parteneri
Motivul răpirii omului de afaceri moldovean dintr-o parcare din Capitală
x close