Antena 3 CNN Externe Numerele din spatele alegerilor din SUA. Cât a costat scrutinul, câţi americani l-au votat pe Obama şi ce record a fost stabilit în Congres

Numerele din spatele alegerilor din SUA. Cât a costat scrutinul, câţi americani l-au votat pe Obama şi ce record a fost stabilit în Congres

Numerele din spatele alegerilor din SUA. Cât a costat scrutinul, câţi americani l-au votat pe Obama şi ce record a fost stabilit în Congres
Sursa foto: Foto: AP/Agerpres
09 Noi 2012   •   08:31

Barack Obama şi-a asigurat un loc de frunte în istorie după ce, săptămâna aceasta, a fost reales în funcţia de preşedinte. Primul afroamerican aflat la conducerea primei puteri mondiale, Obama va rămâne pentru un al doilea mandat la Casa Albă în urma unei campanii extrem de costisitoare.

AFP prezintă numerele din spatele campaniei electorale:

- 6 miliarde de dolari - suma record cheltuită de candidaţi, partide şi comitetele de susţinere democrate şi republicane pentru ambele scrutine, Casa Albă şi Congres.

- 60,7 milioane: numărul americanilor care au votat cu Barack Obama.

- 54 de milioane de dolari: presupusa valoare cheltuită de magnatul de cazinouri Sheldon Adelson pentru a-l susţine pe Mitt Romney şi alţi candidaţi republicani care au fost în cele din urmă învinşi. El a fost calificat de presă drept "cel mai mare perdant al alegerilor".

- 332 sau 303: marii electori care îl vor alege pe Obama, potrivit scenariului unei victorii sau înfrângeri în statul Florida, unde numărătoarea buletinelor este în curs.

- 101: numărul femeilor alese în Congres, un record până la această dată. Dintre acestea, 20 au fost alese în Senat, dintr-un total de 100 de locuri, iar 81 în Camera Reprezentanţilor, ce numără 435 de locuri. Rezultatul nu este încă definitiv pentru Camera Reprezentanţilor în multe circumscripţii.

- 73: atâtea zile îi rămân lui Obama până la depunerea jurământului la 20 ianuarie, cu o zi înainte de ceremonia de învestitură publică ce va avea loc la 21 ianuarie, în faţa Capitoliului, sediul Congresului, în faţa aleşilor naţiunii, administraţiei, Curţii Supreme şi a sute de mii de persoane.

- 71: procentul hispanicilor care au votat pentru Obama. Acest avantaj de 44 de puncte în faţa lui Romney în rândul comunităţii hispanice în plină expansiune în Statele Unite este citat drept un factor major al victoriei democratului, mai ales în state cheie precum Colorado, Nevada şi probabil Florida.

- 55: numărul de locuri din Senat câştigate de democraţi şi independenţi susceptibili să voteze cu ei. Acest grup câştigă două locuri suplimentare în raport cu 2010. Republicanii trec de la 47 la 45 de mandate.

- 38: statele care interzic explicit căsătoria între persoanele de acelaşi sex, autorizate de acum în nouă state şi capitala federală Washington, după referendumurile reuşite de marţi din Maryland, Maine şi statul Washington.



 

×
Subiecte în articol: Barack Obama Alegeri SUA Alegeri SUA
Parteneri
Israelul a lansat atacuri puternice în Iran, Irak și Siria
x close