Antena 3 CNN Externe Numeroşi locuitori ai Romei luptă împotriva "degradării" oraşului. Oamenii curăţă "mâzgăliturile fără sens"

Numeroşi locuitori ai Romei luptă împotriva "degradării" oraşului. Oamenii curăţă "mâzgăliturile fără sens"

Numeroşi locuitori ai Romei luptă împotriva "degradării" oraşului. Oamenii curăţă "mâzgăliturile fără sens"
Sursa foto: Foto: en.wikipedia.org
de S.T.    |    24 Aug 2014   •   20:47

Sute de locuitori ai Romei, sătui de mulţimea de graffiti de pe clădiri şi de tot felul de materiale publicitare care acoperă mobilierul urban, au decis să-şi folosească timpul liber pentru a elibera orașul de orice formă de vandalism, relatează duminică EFE, potrivit Agerpres.

De cinci ani, membrii mişcării nonprofit "Retake Roma" (Recuperează Roma), acum în număr de 4.000, luptă împotriva a ceea ce numesc "degradarea" capitalei italiene, după cum a explicat, pentru agenţia spaniolă de presă, unul dintre coordonatorii săi, Simone Vellucci.

În vizor se află în special graffiti şi omniprezentele anunţuri referitoare la "renovări" şi "mutări".

Ideea a apărut în anul 2009, când o persoană de cetăţenie americană din Roma a început să cureţe pe cont propriu "mâzgălituri fără sens", fără a aştepta intervenţia Primăriei. I s-au alăturat imediat câţiva vecini şi, în urma folosirii reţelelor de socializare, s-au format mai multe grupuri la Roma.

Calitatea de membru al "Retake Roma" înseamnă a avea voinţa de a începe o muncă în folosul oraşului, a-i convinge pe vecini să se alăture acestei iniţiative şi a se pune pe treabă.

Ei recunosc că nu sunt singuri în acest demers, ci se bucură de sprijinul Primăriei Romei, cu care au "linie directă".

Membrii "Retake Roma" mai spun că sunt contienţi de faptul că Administraţia nu se poate ocupa de fiecare felinar stradal murdărit şi, de aceea, pledează pentru o colaborare mai strânsă între cetăţeni şi guvernanţi.

Ceea ce lipseşte este "colaborarea cu Justiţia în încercarea de a identifica aceste persoane care murdăresc spaţiul public", consideră Simone Vellucci.

×
Subiecte în articol: roma
Parteneri
Mărturia exclusivă a celui care l-a dus pe Prințul Paul în Malta
x close