Antena 3 Externe O adolescentă din Uganda a fost aleasă în Parlament

O adolescentă din Uganda a fost aleasă în Parlament

de M.T.    |    19 Sep 2012   •   15:20
O adolescentă din Uganda a fost aleasă în Parlament
Sursa foto: Foto: Agerpres/AP

O tânără de 19 ani, proaspăt absolventă de liceu, a câştigat un loc în Parlamentul Ugandei, asigurând totodată majoritatea partidului care conduce ţara.

Proscovia Oromait a participat la alegerile din estul Ugandei şi a obţinut locul de parlamentar rămas liber după decesul tatălui său.

Partidul preşedintelui Yoweri Museveni era disperat să obţină victoria în acea parte a ţării, după ce a pierdut mai mulţi parlamentari în urma alegerilor desfăşurate în acest an.

De altfel, scrutinul nu a fost văzut ca un test de popularitate pentru Museveni, mulţi dintre şefii partidului considerând că adolescenta va fi aleasă din simpatie.

Victoria obţinută de Proscovia oferă Ugandei cel mai tânăr membru al Parlamentului din istoria ţării şi reprezintă o adevărată lovitură de imagine pentru partidul de guvernământ.

Cu toate acestea, Michael Mukula, un parlamentar care se află printre cei mai importanţi oameni ai partidului, a declarat că succesul lui Oromait a făcut valuri în interiorul formaţiunii politice, care acum este împărţită între reformatori şi fanatici dornici de a rămâne la putere prin orice mijloace.

„Sunt puţin îngrijorat de lipsa sa de experienţă. Aceasta nu este o circumscripţie electorală pe care să o pui pe umerii unui copil de o asemenea vârstă”, a explicat Mukula, citat de AP.

Oromait va reprezenta regiunea Usuk, o parte a ţării în care drumurile se inundă de fiecare dată în sezonul ploios şi unde există un singur liceu funcţional.

Zoan, în care trăiesc aproximativ 100.000 de oameni, este departe de a avea condiţii bune, chiar şi după standardul ugandez.

Alegerile de săptămâna trecută au adus însă Usuk-ul în lumina reflectoarelor şi reprezintă ultima şansă pentru regimul lui Museveni de a răspunde criticilor care susţin că popularitatea preşedintelui devine din ce în ce mai mică.

Museveni, care a preluat puterea cu forţa în 1986, nu a anunţat deocamdată dacă va continua şi după 2016, atunci când actualul mandat îi va expira.

Sunt destui cei care speră că în 2016 se va produce primul transfer paşnic de putere din istoria Ugandei, însă o parte a opoziţiei suspectează că Museveni va preda ştafeta fiului său sau chiar soţiei sale atunci când se va retrage.

„Proscovia este o victimă a circumstanţelor din ţară. Nu cred că este pregătită pentru asta. Nici măcar n-a mai votat până acum”, a spus Nicholas Opio, un analist politic din Kampala.

În schimb, Mwambutsya Ndebesa, profesor de istorie politică la Makerere, crede că tânăra membră a Parlamentului poate deveni o sursă de inspiraţie pentru colegii săi mai în vârstă: „Poate că nu are idei încă, dar are abilitatea de a învăţa”.

„Nu este vorba de vârstă, ci de felul în care a gândeşti”, a concluzionat Oromait.


×
Subiecte în articol: Uganda parlament alegeri adolescenta

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

Parteneri
x close