Antena 3 CNN Externe O aplicaţie pentru telefonul mobil face România de râs pe tot globul. Vezi de ce

O aplicaţie pentru telefonul mobil face România de râs pe tot globul. Vezi de ce

O aplicaţie pentru telefonul mobil face România de râs pe tot globul. Vezi de ce
Sursa foto: Foto: INTACT Images/EPA
30 Iul 2011   •   22:02

O aplicaţie pentru telefonul mobil, care monitorizează şpaga pe tot globul, ne face de râs. Pe harta mitei, România pare a fi buricul pământului, cu cele mai multe acte de corupţie raportate. Aplicaţia inventată de un lituanian a făcut înconjurul lumii şi încearcă să-i convingă pe oameni să semnaleze cât şi unde au dat şpagă.

Pe harta mondială a şpăgii, România este cel mai fierbinte punct. O bulină mare şi roşie arată că, de la noi, au plecat cele mai multe reclamaţii pentru acte de corupţie. Peste o sută de români au arătat exact unde şi cât au dat şpagă. Cu un simplu click, aflăm că un bucureştean a dat 15 euro mită pentru a face o ecografie.

La altă clinică din Bucureşti, un român se plânge că a dat şpagă 400 de euro pentru a-şi opera tatăl.

Inventatorul aplicaţiei, un lituanian, a avut o experienţă asemănătoare. După ce a dat sute de euro la un spital pentru o operaţie, tânărul s-a hotărât să spună lumii întregi ce i s-a întâmplat.

Până să devină o aplicaţie de mobil, bribespot.com, în traducere, "punctul şpăgii", a strâns zeci de mii de vizitatori pe internet. Uşor-uşor, tot mai mulţi oameni au început să recunoască unde, cât şi pentru ce au dat mită. Creatorul speră ca, în viitor, aplicaţia lui să devină o bază de date pentru poliţiştii din toată lumea.

Pericolul cel mai mare al aplicaţiei este neseriozitatea utilizatorilor. De exemplu, un român a spus că a dat 150 de euro mită pentru ca Emil Boc să plece de la Guvern.

 

×
Subiecte în articol: aplicatie telefon mobil spaga
Parteneri
Români blocaţi de 24 de ore pe aeroportul din Dubai
x close